Без мита за 88% от евростоките при Брекзит без сделка

Без мита за 88% от евростоките при Брекзит без сделка

Правителството на Великобритания обяви във вторник, че е променило плановете си за митнически режим в случай на напускане на Европейския съюз без сделка и смята да запази в продължение на една година сегашните правила за внос на 88 процента от стоките на страните членки на Общността, съобщиха световните медии.

В съобщението на правителството се посочва, че за да се балансират на ниски нива цените на потребителските стоки, без това да унищожи британските производители, ще има нова "процедура за изключителна ревизия". Тя ще позволява промени в митническия режим да се правят от първия ден след Брекзит.

"Обединеното кралство е страна на свободната търговия и британският бизнес е в силна позиция да се конкурира в една среда на отворена и свободна търговия", коментира Конър Бърнс, министър на търговията.

До решението за малки промени в сегашната тарифна политика се стигна след като голяма част от индустрията се възпротиви на намеренията на правителството в Лондон за облагане на вносните европейски стоки. Според изчисления на бизнеса намерението за тарифите ще оскъпи средно с 15 хиляди лири всеки камион с товари.

Затова е решено да се понижат понижават митата за камиони, добавят се мита за някои дрехи и се променят тези за биоетанол. Остава митническата защита за местните фермери и производители на автомобили, но редица сектори от икономиката ще трябва да продължат да се конкурират с по-евтини стоки от чужбина.

До последният официален срок за Брекзит - нощта на 31 октомври срещу 1 ноември - остават едва 23 дни и при продължаващо отсъствие на споразумение с останалите 27 правителството на Борис Джонсън ускори подготовката за напускане, последвано от дни, а може би и седмици на хаос, коментира Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес