Без Младич в Хагския трибунал утре, ЕС отлага преговорите със Сърбия

Европейският комисар по въпросите на разширяването Оли Рен заяви днес в Брюксел, че преговорите за присъединяването на Сърбия и Черна гора към ЕС ще бъдат “отложени”, ако до утре Ратко Младич не бъде предаден на Трибунала в Хага, предаде сръбската агенция Бета, цитирана от Агенция Фокус. В случай, че Младич не бъде предаден, това би означавало, че властите в Белград не са изпълнили условието за пълно сътрудничество с Трибунала в Хага, посочи Рен.

Няма друга възможност, освен да бъде взето решение за отлагане на следващия кръг от преговорите във връзка със Споразумението за стабилизиране и асоцииране със Сърбия и Черна гора, насрочен за 11 май, каза Рен.

ЕС би трябвало да преустанови преговорите със Сърбия, защото властите в Белград не предадоха на Трибунала в Хага генерал Ратко Младич, както бяха обещали, заяви и главният прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте, цитирана от Бета. На пресконференция в Милано Дел Понте заяви, че се надява ЕС да заеме твърда позиция спрямо Сърбия. Тя отказа да съобщи какво смята да каже утре на европейския комисар по въпросите на разширяването Оли Рен, но добави, че се надява, че то ще има като резултат наказването на Белград заради неуспеха да предаде Младич.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?