Без нарушения в хотели и къщи за гости на 8 декември

Проверка на хотел в Чепеларе  Сн. Министерство на туризма

Студентите са отбелязали празника 8 декември без да нарушават правилата в хотели и къщи за гости.

Проверките в зимните курорти не са открили нито едно нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването – заведенията не са работили и не са се събирали повече от 15 студенти на едно място, съобщи Министерството на туризма.

Проверките са направени по разпореждане на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. В тях са участвали представители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

На 8 декември са били проверени както големите 4- и 5-звездни хотели, така и предпочитаните къщи за гости и малки семейни хотели в Банско, Разлог, село Баня, Добринище, Пампорово, Чепеларе и Боровец.

"Поздравявам работещите в туристическия сектор, които показаха как трябва да се спазват условията и заповедта на министъра на здравеопазването. За нас това е ясен знак за висок професионализъм и морална отговорност към обществото", коментира резултатите от проверките Марияна Николова.

Според нея е станало ясно, че опазването на здравето на туристите и спазването на всички санитарни мерки от местата за настаняване са основна грижа и приоритет на заетите в сектора.

"Въпреки неблагоприятните икономически условия секторът не се поколеба да се откаже от лесни печалби за сметка на здравето на хората. Вярвам, че именно с такава солидарност към обществото ще успеем да ограничим разпространението на пандемията и ще можем да посрещнем идващите празници с любимите си хора по обичаните от нас места", допълва Николова.

По време на инспекциите е проследено изпълнението на противоепидемичните мерки и спазването на разпоредбите на Закона за туризма и Закона за защита на потребителите

Всички студенти, които са попаднали в проверките на контролните органи, са обяснили, че са наясно с указанията и правилата, при които могат да празнуват, и ги спазват.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?