Синдикатите продължават натиска:

Без необлагаем минимум квалифицираните българи догодина ще изтекат в чужбина

Без необлагаем минимум квалифицираните българи догодина ще изтекат в чужбина

Ако няма различна политика по доходите от началото на 2014 година, малкото останали квалифицирани българи ще погледнат към отварящия се от 1 януари трудов пазар на Западна Европа, заяви в четвъртък президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите продължават да настояват за въвеждането на необлагаем минимум в плоския данък. Изчисленията на КНСБ сочат, че това ще струва на бюджета около 650 млн. лв., "но точно толкова ще остави в джоба на работещите". Това предложение беше отхвърлено от финансовия министър Петър Чобанов заедно с идеята за повторно вдигане на минималната работна заплата още през тази година, както и за отпадане на лихвите по депозитите.

"Преди изборите настоящият премиер Орешарски обясняваше съвсем аргументирано, че само от пресичането на контрабандните канали на горивата, акцизите и ДДС на горива, алкохол и цигари могат да бъдат събрани допълнително около 1 млрд. лв. в хазната за една година", припомни Димитров и заяви, че това трудно е можело да стане през няколкото месеца от встъпването във власт на кабинета. "Би следвало обаче през 2014 събираемостта да бъде подкрепена с мерки", допълни той.

Лидерът на КНСБ изрази учудване защо БСП и ДПС са отхвърлили предложението за криминализиране на укриването на вноски. По думите му законопроектът, приравняващ укриването с осигурителна измама, е съгласуван в последните дни от управлението на предното правителство, затова и сега беше внесен от ГЕРБ.

"Това е една конкретна мярка, която може сериозно да облекчи и да донесе допълнителни приходи, като говорим откъде да дойдат парите", заяви Димитров и призова предложението да не бъде отхвърляно по чисто партийни съображения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?