Без независими социологически данни на президентските избори в Русия

Снимка: в. Ведомости

Предстоящите президентски избори в Русия ще минат без алтернативни социологически данни, каквито традиционно представяше независимият "Левада -център", съобщава в. "Ведомости". Директорът на организацията Лев Гудков съобщи, че след старта на кампанията центърът е прекратил публикуването на данни от своите допитвания за изборите, макар че продължава да ги провежда. Причината е, че по време на парламентарните изори през 2016 г. "Левада-център" бе признат за чуждестранен агент, а според руското изборно законодателство такива организации по никакъв начин не могат да участват в избори и референдуми.

Гудков поясни, че ако наруши закона, организацията е заплашена от глоби и дори от закриване.

Той смята, че законът за чуждестранните агенти първоначално е целял изолирането на алтернативни интерпретации и независими източници на информация. Гудков пояснява, че данните на "Левада -център" и тези на ВЦИОМ, който е 100% държавен, се отличават незначително, а разминаването е било в нюансите, макар че "Левада център" винаги е давал по-ниски резултати за представителите на властта.

Генералният директор на ВЦИОМ Валерий Федоров е удивен, че "Левада-център" няма да публикува социологически проучвания: "Съревнование между нас не е имало, ние имаме различни клиенти. Жалко, че сега ще има по-малко данни. Колкото са повече, толкова по-добре, още повече, че става дума за организация, която съществува 14 години".

Отказът на "Левада" да публикува проучванията си няма да повлияе на реалните предпочитания на руснаците, коментира пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орлов: "Има данни на ФОМ и ВЦИОМ – независимо, че те са близки до властта, техните методики се отличават. Освен това картината ще бъде достатъчно пълна за сметка на центровете на опозиционните партии".

Политологът Николай Петров не изключва, че в такава ситуация властта неизбежно ще бъде съблазнена да използва публикуваните резултати като средство за повишаване на избирателната активност и създаване на определена атмосфера на кампанията.

На 16 януари излезе първото проучване за президентските избори на ВЦИОМ, който е 100% контролиран от държавата. За нов мандат на Владимир Путин са готови да гласуват 73.8% от запитаните; издигнатият от комунистическата партия Павел Грудинин има 7.2%; лидерът на либерал-демократите Владимир Жириновски – 4.7%. Под прага на статистическата грешка са резултатите на телевизионната водеща Ксения Собчак (1%), основателя на "Яблоко" Григорий Явлинский (0.6%) и бизнес-омбудсмана Борис Титов (0.3%).

Споделяне

Още от Свят