Без нощни пътувания при ученическите екскурзии

Забраняват се нощните автобусни пътувания по време на ученически екскурзии. Това одобриха депутатите, които приеха в петък на първо четене промени в Закона за туризма.

Туроператорите и превозвачите се задължават да не допускат пътувания на групи от деца времето от 8.00 ч. вечерта до 7.00 ч. сутринта, реши парламентът. В договорите за ученическите екскурзии трябва също изрично да се посочват данни за годината на производство и за техническото състояние на автобуса.

Ако новите изисквания не се спазват, ще бъде отнеман лицензът на превозвача, а когато вината е на туроператора, ще му се отнема регистрацията за една година и ще му бъде налагана глоба от 5000 до 10 000 лева.

При повторно нарушение наказанието е отнемане на регистрацията за три години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Промените, внесени от депутатите от ОДС Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и Димитър Йорданов, бяха подкрепени от 145 депутати, четирима се въздържаха.

Промените идват три години след катастрофата край р. Лим в Черна гора, когато загинаха 12 деца от Свищов, връщащи се от екскурзия. След трагичния инцидент забраната на нощните пътувания бе една от широко дискутираните мерки, които да гарантират сигурността на учениците по време на пътуване.

Миналата седмица просветният министър Даниел Вълчев също обяви, че работна група ще подготви изцяло нова наредба за ученическите екскурзии. Той обаче бе резервиран към цялостна забрана на нощните пътувания. Според него въпросът трябва внимателно да се прецени и да се обмисли дали една такава забрана ще важи и за дванайсетокласниците, които са пълнолетни.

Споделяне

Още от България