Без общ документ завърши срещата на десните сили в Унгария

Без обща декларация на петте български десни партии завърши организираната от Европейската народна партия (ЕНП) среща в Будапеща, но никой от участниците не се нае да я нарече неуспешна.

Лидерите на СДС, ССД, БЗНС- НС, ДП и ДСБ не стигнаха до съгласие по текста на съвместно споразумение или декларация, което беше повече или по-малко предизвестено след предварителния отказ на най -младата партия - Демократи за силна България (ДСБ) начело с Иван Костов да се ангажира със съглашение за ненападение. Политиците съобщиха, че положението в дясното пространство е такова, че не може да се очаква нов документ.

Първите стъпки са направени, съобщи бившият премиер Иван Костов, остава всеки да извърви своя път. Той постави условия на Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски ясно да заявят, че са в опозиция на правителството на НДСВ, а депутатът Диляна Грозданова да напусне парламентарната група на мнозинството. Той е поискал и по - категорично опозиционна позиция и от страна на СДС.

Грозданова обвини Костов, че отишъл да провали срещата

Диляна Грозданова отговори, че Иван Костов не е човекът, който ще ѝ каже кога да напусне парламента, и заяви, че според нея бившият премиер е дошъл в Будапеща с цел да провали срещата между десните партии и отчасти е успял. Тя съобщи, че заместник-председателят на ЕНП Вим ван Велцен е определил желанието на Иван Костов да оглави следващ дясноцентристки кабинет като утопия.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че е ясно нежеланието за диалог от страна на Иван Костов. "Най-непреодолимата разлика е нежеланието за диалог от страна на партията Демократи за свободна България. Всички усилия за решене са минирани от тук насетне," каза Михайлова.

Според лидера на Демократи за свободна България Иван Костов , не е достатъчно Диляна Грозданова да напусне мнозинството, тъй като тя не може да промени позицията на цялата партия. Политическият орган, председателят и авторитетните лица трябва да се ангажират с една политическа роля на опозиция по отношение на правителството, а до момента няма такава позиция, смята Костов.

Водещият разговорите и лидер на ЕНП Велцен обаче е заявил, че е забелязал развитието към съгласие на десните сили, каза Костов и направи уточнението, че целта на Велцен не е била да се излиза със съвместен документ.

Според очевидци, след приключването на форума в петък представителите на СДС, ДСБ, БЗНС - НС и ДП са обядвали заедно на една маса, а Диляна Грозданова и Христо Христов от ССД - на отделна. Лидерът на ССД Софиянски не замина за Будапеща, тъй като му е забранено да напуска страната поради повдигнато обвинение за сделката с Централни хали.

Костов: Ако хората искат коалиция, ще я получат

ДСБ извървя своя път в две посоки, заяви в петък Иван Костов пред БНР. "Първо показахме една отворена врата за ССД - по какъв начин те биха могли да се присъединят към дясната опозиция, каквато те не са. В момента те са част от управляващото мнозинство и това беше ясно казано. Това не беше съд, а елементарни политически правила, които за съжаление са били разбрани по погрешен начин," заяви лидерът на ДСБ.

Костов обясни, че целта на ДСБ да представи пред ЕНП позициите и учредителните документи на ДСБ е била постигната. "Показахме се в една много различна светлина от тази, в която искаха да ни представят нашите бивши колеги от СДС," заяви Костов. Обвиненията в изолационизъм, национализъм спрямо ДСБ са били разсеяни пред ЕНП.

Възможността за дясна коалиция преди или след изборите, Костов коментира така: "Българите избират своето политическо представителство и своето управление. Ако хората искат коалиция, те ще я получат с вота си на изборите. Никой не може да измени вота на хората с каквито и да било споразумения и хитрости зад гърба им, а отговорността за гласуването им е изцяло тяхна."

Лидерът на ДСБ съобщи, че по време на срещата в Будапеща всички участници са поставили въпроса, че не признават лидерски амбиции и че всички ще се борят за лидерска позиция вдясно на следващите избори. Това означава, че въпросът за лидерството е открит, посочи Костов. Всички ще се борим да спечелим лидерските позиции и оставаме избирателят да реши кой е водещ.

По думите му, българската десница, която се намира в тежка криза, трябва да направи огромни усилия, за да намери първо път към хората и нуждите на избирателите. По - малкият въпрос, според Костов, е как да се разберат десните партии помежду си.

Надежда Михайлова защити модела за управление на София

Нищо не подписахме, защото се обединихме около идеята, че такива срещи са процес на сближаване и не е нужно непременното им формализиране чрез документ, каза лидерът на СДС Надежда Михайлова. Тя подчерта, че партиите, подписали споразумението за сътрудничество в управлението на София, искат да запазят и да развият този модел.

Според нея няма разминаване в оценките за миналото, но има различни виждания за политическата стратегия в бъдеще.

Лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер коментира пред БТА, че въпреки, че няма подписана декларация или споразумение, важното е, че десните партии са разговаряли за позициите си и за отношенията си. Тя уточни, че е ставало дума за декларация за общи действия, в която една от точките е била за ненападение между десните сили. Никой не беше против обединението, но Демократи за силна България отказаха да подпишат такъв документ, защото имаха забележки към някои партии във връзка с отношението им към НДСВ, каза Мозер.

Една от основните теми на форума беше именно за отношението към НДСВ и дали тази партия може да бъде считана за потенциален партньор в център-дясното пространство, поясни Мозер. Позицията на БЗНС -НС е, че НДСВ предвид политиката си, е вредно за България, но имаше и други мнения - ССД например има по-благосклонно отношение към НДСВ, каза Мозер.

Беше поставен и въпросът за обединение вдясно на следващите избори, това в определен смисъл беше и целта на срещата - да се намери общото между нас и да се види дали може да се обедини център-дясното пространство, посочи лидерът на БЗНС-НС. Моделът за управление, който направихме в София, може да послужи и в бъдеще, смята тя.

Според Христо Христов от ССД до срещата през октомври трябва да се изчистят причините, които разделят десните партии. На срещата СДС, ССД и БЗНС-НС демонстрираха позитивен подход за разлика от подхода на Костов, отчасти подпомогнат от лидера на ДП Александър Праматарски, смята Христов.

Лидерът на ДП Александър Праматарски смята, че резултатът от срещата е положителен и изрази задоволството си от разговорите. За нас беше много важно постигнатото съгласие, че в София е необходим нов стил на управление и че всеки поет ангажимент в споразумението за София трябва да се изпълни, коментира Праматарски.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?