Без обща визия за здравната реформа, кабинетът се оправда с тежкото наследство

Без обща визия за здравната реформа, кабинетът се оправда с тежкото наследство

Без ясен отговор за бъдещето на буксуващата здравна реформа приключи шестчасовият парламентарен дебат в сряда по повод внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за кризата в здравеопазването. Депутатите от мнозинството и премиерът Сергей Станишев признаха, че от година и половина правителството им не може да стигне до съгласие по ключови проблеми като демонополизацията на Здравната каса, доплащането на медицинските услуги и размера на здравната вноска. Всички те обаче, включително представителите на НДСВ и ДПС, които имат резерви към работата на здравния министър Радослав Гайдарски (БСП), подкрепиха неговата политика и набедиха за всички неблагополучия правителството на Иван Костов, което от шест години не е на власт и което стартира здравната реформа.  

Премиерът Станишев каза, че предприетите от правителството на ОДС са били шокови за сектора и пациентите.

Гласуването на вота на недоверие, внесен от дясната опозиция, “Атака” и независими депутати, ще бъде в петък и изненади не се очакват – управляващото мнозинство ще подкрепи кабинета. С едно изключение - депутатът от НДСВ Лъчезар Иванов, който е привърженик на ГЕРБ и скоро ще напусне царската групата.

Според него проблемите в здравеопазването са причинени от неясните позиции на правителството, което няма яснота и желание, а страх от реформата, липса на идеи и решителност.

Според Атанас Щерев (НДСВ) най-вероятно има криза в здравеопазването, след като хиляди хора изказват своето недоволство на митинги и искат промяна в здравната система. Отговорността е на целия кабинет и заради "проблемите, които се задържат и не достигат до кризисна точка от различните виждания на партньорите в коалицията".

Като отбеляза, че НДСВ държи на стабилността на коалицията, но не се страхува от предсрочни избори, Щерев попита: "Как би изглеждало за БСП, които говорят, че би могло да има предсрочни избори, за втори път  в най-новата история  да преполовят мандата и след две години да се окажат вън от властта".

НДСВ ще подкрепи правителството при този вот, но трябва да си зададем въпроси какво ще правим след 6 месеца, когато проблемите, които стоят пред нас, не са решени, заяви риторично Щерев.

Още няма единна визия

От НДСВ отново поискаха доплащането на лечението да бъде официално въведено. Атанас Щерев припомни, че от нерегламентирани заплащания в системата влизат около 1.9 млрд. лева. От БСП обаче не се решават на подобен непопулярен ход.

Хората са бедни и не можем да искаме доплащане. Не сега и не на този етап, отсече министър Гайдарски.

ДПС поставиха въпроса за преструктурирането на Здравната каса - основният пакет от здравни дейности да се покрива и от доброволните здравни фондове, а не само от Здравната каса, както е в момента.

Според шефа на здравната комисия Борислав Китов (БНС) евентуалното демополизиране на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде тежък удар върху здравеопазването. Целта на този ход е да се стабилизират доброволните фондове и след време да се приватизира част от дейността на НЗОК, каза Китов. Допълни, че е разумно да се дебатира по внесения от НДСВ закон, в който се регламентират доплащания за получаване на здравни услуги, както и по предложението на ДПС за повишаване на здравните вноски и изграждане на втори стълб на здравното осигуряване.

По повод споровете по здравната стратегия премиерът Станишев подчерта, че кабинетът ще предприеме консенсусен подход, който “не нанася вреда”. Увеличаването на здравната вноска може да стане само по начин, който не слага допълнително данъчно бреме върху гражданите, обясни той.

По думите му тези ключови въпроси ще бъдат записани в здравната стратегия, чието обсъждане продължава вече година. Никой от управляващите обаче не уточни кога най-после спорните моменти ще бъдат отстранени и документът ще бъде одобрен.

Опозицията: Кабинетът няма воля да продължи реформите

Според вносителите на вота правителството отказва да  продължи реформите в здравеопазването, стартирани от ОДС, а освен това не е предложило алтернатива и така секторът затъва в хаос и корупция.

Депутатът от ДСБ Димитър Камбуров посочи, че в сравнение с 2001 г. днес средствата за здравеопазване са два пъти повече, но не се харчат ефективно и възпроизвеждат корупция. През декември 2006 г. държавата покри 71 млн. лв. загуби на болниците, лично разпределени от министъра нецелесъобразно, каза той.

Управляващите контрираха, че криза и хаос в системата няма. “Хаос в здравеопазването има само в главите на тези, които искат да внесат хаос в сектора, “ посочи Гайдарски. Сега болниците не трупат дългове, а системата е стабилна, каза още той. Той цитира изследване на Световната банка, според което 86% от пациентите у нас са доволни от получените здравни услуги.

Станишев също се похвали, че “доста неща са направени”, но все пак призна, че не са достатъчни.

БСП срещу Лекарския съюз

Управляващите открито нападнаха Българския лекарски съюз (БЛС), който според тях не е “съсловна организация, която да се грижи за квалификацията на лекарите”, а “стопански субект”.

Преди дни левицата внесе и законопроект, който отменя задължителното членство в съюза. "Да е жив и здрав д-р Кехайов и неговите доставки за болниците с мазут, които понякога създават проблеми и изгарят системи заради некачествен мазут, но става въпрос за ролята на БЛС в системата на договарянето,” коментира министър-председателят.

Не остана град, в който БЛС да не внася напрежение чрез твърдения за хаос в здравеопазването, не остана длъжен и Гайдарски. Михаил Миков, председател на ПГ на Коалиция за България, каза, че съсловната организация е станала заложник на политически интереси.

От НДСВ пък посъветваха левицата “да не се занимава с БЛС”.  Г-н Миков и г-жа Дончева да не се занимават с нещо, което не им е работа, с лекарските колегии, а да подхванат адвокатските колегии, каза Атанас Щерев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?