Без обвинение е пуснат собственикът на оръжието, причинило смърт във Виноградец

Близките на жертвата не вярват, че той е убит от 6-годишно дете

Заведението във Виноградец, в което се е разиграл нелепият инцидент

Без обвинение прокуратурата освободи председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет беше убит 47-годишният Наско Тонкев в заведението му в село Виноградец.

Трагедията се разигра в четвъртък вечерта в селото в община Септември по време на празнуване на рождения ден на 6-годишно дете. Оръжието, с което е произведен фаталният изстрел, е собственост на чичото на момченцето – Лазар Влайков. Първоначално лансираната версия е, че момченцето неволно е произвело изстрела.

Близките на убития собственик на заведение в село Виноградец обаче не вярват, че фаталният изстрел е произведен от 6-годишното дете. Дъщерята на убития Деница Тонкева, която е била свидетел на изстрела, твърди, че той е произведен от Влайков, а детето си е играело по това време.

"До трагичният инцидент се е стигнало заради грубо нарушаване на законовите разпоредби за безопасност, съхранение и ползване на бойно оръжие", заяви говорителят на Областната дирекция на МВР Пазарджик Мирослав Стоянов в петък.

В събота наблюдаващият прокурор по делото Димитрия Ганчева, цитирана от агенция "Фокус", съобщи, че се работи по две версии - нелеп инцидент или прикриване на опит за убийство. Делото засега обаче се води срещу неизвестен извършител и това е причината Лазар Влайков да бъде освободен след 24-часовото му задържане от полицията до изясняването на обстоятелствата около случая, става ясно от обясненията на прокурора.

Междувременно от ГЕРБ съобщиха, че Тодор Влайков е изключен от партията и го призоваха да напусне и Общинският съвет в Септември.

6-годишното момченце няма да носи отговорност за нелепия инцидент, тъй като е малолетно. С него работи психолог и е изведено от селото. Предстои да бъде разпитано.

Роднините – фантастика е, че баща ми е убит от 6-годишно дете

Версията, че детето е убило съпруга ми, е скалъпена след инцидента, каза съпругата на убития Наско Тонкев. "Намерил е веднага вратичката, с която да се измъкне", каза опечалената съпруга пред Нова телевизия по адрес на Лазар Влайков, който е собственик на оръжието, от което е произведен фаталният изстрел.

Убитият Наско Тонкев има две деца – син и дъщеря. И двамата не вярват, че баща им е убит от 6-годишното момченце.

"Това са фантастики. Вие вярвате ли, че едно дете може да хване "Глок" 45-ти калибър и да застреля човек?", каза синът на убития Димитър Тонкев пред бТВ.

"Аз казвам, че Лазар Влайков е прострелял моя баща, а не детето. Детето е удобно – това искам да се чуе. Не знам каква им е сделката между тях. Всичко ще си излезе наяве. Не може този човек, който има няколко дела, не знам колко са, да му се дава разрешително за боен пистолет", заяви синът на убития Димитър Тонкев, цитиран от БНР.

"Всички стреляха с оръжието... Последен с пистолета стреля Лазар Влайков", заяви дъщерята на убития Деница Тонкева пред Нова телевизия. Тя твърди, че по време на изстрела детето си е играело отзад в градинката и оръжието не е било у него.

Деница каза още, че с баща ѝ и Лазар Влайков са седели един до друг. "Лъжеше, че баща ми не е стоял до него", каза дъщерята на убития.

След инцидента Деница попитала Влайков защо е убил баща ѝ, а той и отговорил: "Баща ти даде пистолета на детето".

Дъщерята на убития каза още, че след фаталния изстрел Лазар Влайков започнал да звъни по телефона. Тя го попитала дали се обажда на спешния телефон 112, но той и казал, че не звъни на него и тогава тя се обадила на 112. Деница предположи, че председателят на Общинския съвет в Септември най-вероятно е звънял на прокурор, с когото бил близък, за да му каже какво да прави.

Деница настоява да се провери на кого се е обаждал Лазар Влайков след трагедията. Опечаленото семейство иска още да се вземат натривки от ръцете на детето, за да се види дали то действително е стреляло с оръжието, както твърдят неговите близки.

Дъщерята на убития не смята, че Лазар Влайков умишлено е убил баща ѝ. "Не е искал да го убие, не е умишлено", каза Деница Тонкева.

Адвокат Людмил Рангелов коментира пред Нова телевизия, че не е трудно да се установи кой е произвел фаталния изстрел, след като бъдат направени необходимите експертизи.

При всички случаи обаче Лазар Влайков е нарушил Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, каза адвокат Рангелов.

По думите му главното нарушение е, че е влязъл в заведението с оръжие, което е забранено по закон.  Ако той е дал пистолета на детето, това означава че е предоставил оръжие на лице под 18 г., което е забранено и наказанието е от 2 до 8 години затвор, а при смърт от 5 до 15 години, каза още Рангелов.

Кой е Лазар Влайков

44-годишният Лазар Влайков е председател на Общинския съвет в Септември от октомври 2014 г. След местните избори през есента на 2015 г. отново е избран за председател по предложение на ГЕРБ. Живее в село Виноградец и е председател на местната кооперация. Развива собствен бизнес в областта на земеделието. Семеен е и има един син.

Мненията за него в селото са в двете крайности – от авторитетна личност до конфликтен човек, съобщи бТВ.

Преди пет години името му нашумя след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент, но не е осъден по случая. Преди този инцидент Влайков е бил обвинен, че е пребил сина на общинския съветник Дора Пачева и заплашвал семейството и със саморазправа. Тогава срещу Влайков е образувано досъдебно производство, а Пачева завежда гражданско дело срещу него, но нито разследващите, нито съдът откриват вина у Лазар Влайков и той има чисто съдебно минало, пише "24 часа".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?