Без обяснения отложиха присъдата на Ходорковски

Огласяването на присъдата по второто наказателно дело срещу бившия шеф на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски и бившия ръководител на банка МЕНАТЕП Платон Лебедев се отлага за 27 декември, предаде ИТАР-ТАСС в сряда.

Присъдата се очакваше да бъде произнесена днес. Тази сутрин обаче на вратите на съда, който гледа делото, се появи съобщение, че обявяването на присъдата ще е на 27 декември. Междувременно около сградата на съда бяха започнали да се събират журналисти и публика, които смятали да присъстват на четенето на присъдата.

"Съдът няма да обясни причината" за отлагането, заяви неговата говорителка Наталия Василиева.

"Има версия", че съдът се надява да избегне повишено внимание от страна на обществеността, като започне четенето на присъдата в навечерието на Нова година, заяви адвокатът Владимир Краснов, представител на защитата. Той припомни, че адвокатите би трябвало да бъдат уведомени предварително и по установения начин.

Вторият процес срещу Ходорковски и съдружника му започна на 3 март 2009 г. Те са обвинени в злоупотреба с чуждо имущество в особено големи размери с използване на служебното си положение. Според следствието те са си присвоили големи обеми нефт от дъщерни фирми на сума от над 892 милиарда рубли. Обвинени са и в легализиране на парични средства, получени от продажбата на откраднатия петрол. Ако бъдат признати за виновни, може да получат до 22 години лишаване от свобода.

Ходорковски отхвърля всички обвинения и смята процеса за чисто политически.

Бъдещата присъда "ще информира за силовия баланс във висшите ешелони на властта в Русия, където ще бъде формирано принципното решение, и ще демонстрира по-ярко от всички президентски послания дали бюрокрацията и най-вече нейната силова част е готова да промени модела на своите отношения с бизнеса", коментира руският в. "Ведомости", цитиран от БТА.

Руската власт разглежда процеса като важен политически лост, така че се очаква решението да бъде политическо, а не юридическо, смята московски експерт, говорил пред "Независимая газета". Според него властите имат интерес да проточат процеса, докато Русия се "пазари" със Запада за бъдещите решения на Европейския съд, който трябва скоро да се произнесе по делото на акционерите на Юкос, поискали "многомилионно обезщетение".

Шансовете за справедлива присъда са най-много 5 на сто, твърди бившият премиер на Русия Михаил Касянов. "По-голямата част от обществото наистина е наясно, че става дума за политическо преследване, но присъдата ще отговаря на реалността и решението ще е обвинително", заявява днешният опозиционер, цитиран от "РБК дейли".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?