Без обяснения. София очаква Скопие да се задейства и да преодолее стереотипите

Може ли да продължат разговорите между двете страни?

Екатерина Захариева

България очаква управляващите в Северна Македония да предприемат конкретни действия  за изпълнението на Договора за добросъседство между двете страни, за да може София да преразгледа отказа си да подкрепи преговорната рамка на страната за ЕС. Дотогава българското правителство не смята да влиза  в обяснителен режим със Скопие. Това обясни вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева в парламента. 

"Нашата съседка трябва да преодолее редица стереотипи, за да тръгне по пътя за присъединяване към ЕС. Най-същественият проблем в българо-македонските отношения е неизпълнението на Договора за добросъседство от Скопие", каза Захариева по време на днешния парламентарен контрол.

България настоява между двете страни да бъде подписан нов документ с повече конкретика и гаранции за изпълнение на ангажиментите, отколкото  в договора от 2017 година, който се провали. Скопие до скоро даваше сигнали, че е готово да подпише подобен документ под формата на пътна карта, но в последните дни отношенията между двете страни се изостриха.

Македонският премиер Зоран Заев определи българското вето като безотговорна геостратегическа грешка, която обижда всички македонци. Изявление, което бележи рязка промяна в тона му към София.

На този фон Захариев каза, че България има желание да продължи преговорите, но при определени условия. Към момента обаче не е ясно как могат да продължат разговорите при тази атмосфера. Заев е изправен под силен политически натиск от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ да не прави никакви отстъпки на България, а в последната седмица няма много сигнали, че той е готов на такива.

Скопие очакваше с помощта на германското ротационно председателство на ЕС да се предвижи към членство в общността и след българската реакция Северна Македония влезе в политическа турбуленция. 

"Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но си мисля, че това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят и с рационален поглед да започнем да говорим какво ще направи правителството на Република Северна Македония, така че да започне да изпълнява Договора (за добросъседство), да спре езика на омразата и да се държи като истински кандидат за член на Европейския съюз", каза Захариева. 

България обаче не успя да убеди останалите страни членки на ЕС добросъседството да влезе като критерий в преговорната рамка, въпреки че заяви изискванията си. София дори се оплака, че една кандидатка получава повече подкрепа от страна членка. 

Без обяснителен режим 

"Добросъседството трябва да стане част от преговорната рамка, защото това са най-силните гаранции за България, че подписаните документи ще се изпълняват и ще се наблюдават през цялото време на преговорния процес, с ясни критерии за напредък", каза Захариева. 

Тя бе категорична, че страната ни винаги е имала единна външна политика по тази тема, а условията на София са ясни както в България, така и в Северна Македония.

"Не трябва да влизаме в обяснителен режим със Северна Македония. Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България. Не трябва да влизаме в обяснителен режим. Това е моят призив. Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за причината за невъзможност на България да подкрепи преговорната рамка", каза Захариева. 

Според София засега няма напредък в разрешаването на спорните исторически въпроси, прекратяването на езика на омраза и активизирането на бизнес отношенията. България обвинява Скопие, че работи за македонско малцинство у нас и не желае наистина да изчисти историческите спорове. 

"Има неизпълнение по отношение на езика на омразата от страна на Република Северна Македония, има забавено изпълнение на инфраструктурните проекти. Съжалявам, че за времето от оповестяване на рамковата позиция от миналата година, дори от времето на двустранното заседание на комисията по изпълнение на договора, Република Северна Македония не предприе почти никакви действия да започне да изпълнява договора - напротив, в страната се разрази истинска антибългарска истерия, посочи Захариева. 

Заев няма намерение да подава оставка 

След българското вето за преговорите на Република Северна Македония с ЕС очаквано се нажежи реториката на политическите лидери - председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски иска оставка от премиера Зоран Заев и обяви парламентарна процедура за вот на недоверие в правителството, а Заев не само че не планира да подава оставка, но и обяви увеличаване на парламентарното мнозинство, начело със СДСМ, пише "Слободен печат", цитиран от БТА. 

Мицкоски вчера поска да се формира правителство на националното спасение, което заедно ще изгради "необорими червени линии като щит на македонската идентичност", а след това да се произведат предсрочни парламентарни избори през пролетта, когато се създадат здравни условия, при това заедно с местните избори, пише изданието.

Премиерът Заев, пък, в интервю за Слободна ТВ заяви, че сега има работа и не може отново да дава оставка, "заради истерията на Мицкоски.

През 2019 г. призовах народа на избори да се изясни дали остава на пътя на ЕС и народът със своя глас каза кой е пътят и че той няма алтернатива. Затова ние нямаме друг избор освен да търсим всички опции, за да постигнем решение за отворените въпроси с България, за да започне процесът на преговори за членство в ЕС, е заявил Заев за Слободна ТВ.

Премиерът е повторил становището си от завчерашното си обръщение към обществеността, че страната води европейска политика, гради приятелства и не нанася вреда на региона и че с България е приет диалог за въпроси, за които може да се разговаря, особено за по-бързото изпълнение на Договора за приятелство и за реализация на всичко, което е договорила съвместната историческа комисия, пише "Слободен печат".

За исканията на опозицията Заев каза, че играят на картата на национализма и държат като заложник напредъка на страната, а гражданите очакват по-добър живот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?