Вицепремиерът Екатерина Захариева предупреди:

Без пари за мрежата ще има режим на тока още тази зима

Служебният кабинет ще даде идеята си за професионален енергиен регулатор

Без пари за мрежата ще има режим на тока още тази зима

Режим на тока ще има още тази зима, ако остане сегашното състояние заради невъзможност за поддържане на мрежата. Служебният кабинет обаче ще направи всичко възможно това да не се случи, като даде своята идея как трябва да работи професионално енергийният регулатор. Това каза в сряда пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

От думите ѝ стана ясно, че решаването на проблема минава през увеличение на цената на тока от октомври, каквото намерение обяви и шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, но без да се ангажира с прогнози какъв ще е ръстът. От доскоро управляващата партия БСП, чийто енергиен министър Драгомир Стойнев обясняваше как с намалението на цената на електроенергията енергетиката е върната на народа, вече изчисляват, че поскъпването на тока трябва да е 10 процента.

Горе долу с толкова ДКЕВР през миналата година на три пъти свали цената на електроенергията основно като орязваше разходите на електроразпределителните дружества и "Електроенергийния системен оператор" за поддръжка и обновяване на преносната мрежа. Сходна бе политиката на регулатора и в предишния ѝ състав през 2012 г., и още тогава дружествата от отрасъла предупреждаваха, че ако се продължава в същия дух, ще зачестяват авариите и спирането на тока.

Парадоксалното е, че ДКЕВР с лекота намалява необходимите разходи на мрежовите оператори за поддръжка на електроснабдяването, а в същото време изисква от тях да спазват технически параметри за непрекъснатост на захранването, които ока не бъдат постигнати, дружествата подлежат на санкции.

Преди два дни Боев коментира, че до режим на тока няма да се стигне и обясни, че от 1 октомври ще има поскъпване на тока. Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов също каза, че няма да се допусна режим на ток, но това минава през справяне с всички неефективности в енергийната система. те ще се отстраняват с помощта на енергиен борд от международни и български специалисти и финансови институции. БСП и Боев обаче отричат нуждата от такъв орган, за който настояват и фирмите в енергетиката без държавните дружества.

"По време на обществените обсъждания бяха доста настоятелни аргументите от страна на всички дружества в системата – и на държавните, и на частните, че предвид състоянието на енергетиката, цената на тока и действията, които се определят от регулатора, са застрашаващи системата и са опасни за нея. Точно това беше моето притеснение, че ако останат нещата по същия начин, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб", коментира в сряда Захариева.

"Това, което чувам от регулатора е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има или ще има. Това е работа на регулатора", заяви вицепремиерът по икономическа политика и добави, че служебният кабинет ще даде своята идея как трябва да работи един професионален енергиен регулатор.

По-късно от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че до режим на електроенергията може да се стигне, само ако сегашното състояние на дисбаланс в енергийната система не се промени.

"Въпреки натрупания дефицит в сектор "енергетика" и липсата на средства за поддържане на енергийната мрежа, правителството ще насочи усилията си към финансово стабилизиране на сектора и подобряване ефективността на работа на държавните предприятия в сферата на енергетиката. Ще бъде структуриран Енергиен борд, в който ще участват всички заинтересовани страни. Необходимо е всеки участник на енергийния пазар да направи отстъпки, така че да се гарантира стабилността на енергийната система", пише в съобщението на ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес