Без пари за съдебна реформа догодина

Без пари за съдебна реформа догодина
Министерството на финансите отряза с 95 млн. лева проекта за бюджет на съдебната власт, което ще блокира изграждането на информационната система за борба с престъпността (ЕИСПП) и преместването на бедстващия Софийски районен съд в нова сграда, научи Mediapool във сряда.

Пускането на системата фигурира в правителствения екшън-план за пред Брюксел, а преместването на най-големия съд в страната бе обещано от премиера Бойко Борисов преди 3 месеца. В началото на септември председателят на СРС Красимир Влахов заяви, че институцията е пред блокиране заради липса на помещения.

Финансовото министерство намалява и предвидени пари за пенсионирането на магистрати и служители в системата, което означава, че част от тях ще получат обезщетенията си, когато се намерят пари.

Очакват се нови забавяния при изплащането на парите за съдебни заседатели и служебни защитници и през 2011 година. Същевременно финансовото министерство не е предвидило нито стотинка за създаването на специализираните съдилища, който е най-големия проект на ГЕРБ в сферата на съдебната реформа.

Народното събрание трябва да приеме до месец комплекса от законодателни промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които да бъдат създадени специализираните съдилища. От парламентарната група на ГЕРБ декларираха, че финансовият министър Симеон Дянков е обещал, че пари за две спецсъдилища и две спецпрокуратури ще има. Те обаче не са предвидени в бюджета.

Пред Mediapool шефът на бюджетната комисия Иван Колев заяви, че до момента от МФ не са предоставили финансова обосновка колко ще струват новите институции. Финансовите експерти са питали ВСС единствено колко струва годишната издръжката на един магистрат.

Както Mediapool писа преди два месеца, проектът на ВСС за бюджет на съдебната власт е в размер на 483 млн. лева. В него се предвиждат 25 млн. лева за капиталови разходи в това число 10 млн. лева за устройване на Софийския районен съд и 7 млн. лева за ЕИСПП.

Финансовото министерство редуцира съдебния бюджет до 387 млн. лева, колкото е и тази година. Парите за капиталови разходи на системата са намалени до 2.45 млн. лева, което означава, че голяма част от предвидените реформи ще бъдат замразени. Над 2/3 от този бюджет ще отидат само за заплати – 263 млн. лева. За издръжка на всичките около 300 съдилища и прокуратури са предвидени 40 млн. лева при поискани от ВСС – 67 млн. лева. Това ще удари директно средствата за експертизи.

Парите за обезщетения при пенсиониране, служебни защитници и съдебни заседатели се намаляват от 32 млн. на 20 млн. лева. През 2011 година само за пенсионирането на 343-ма магистрати и служители в системата са нужни 8.3 млн. лева.

През 2011 година институциите в съдебната система няма да могат да изпълнят заради липса на пари и Закона за защита на класифицираната информация. Според изискванията на нормативния акт в системата трябва да бъдат назначени нови 946 служители по сигурността, деловодители и регистратор на постъпващата класифицирана информация. Финансовото министерство е отрязало и средствата за този задължителен разход.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?