Без парно и топла вода, ако 1/3 от входа не плаща

Без парно и топла вода, ако 1/3 от входа не плаща
Ако една трета от потребителите на топлоенергия в една сграда не плащат сметките си, на всички ще бъде спирано топлоподаването, предвижда поправка в Закона за енергетиката, която Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще предложи най-рано през юни за обсъждане в МС. Обмислят се и летни цени за топлата вода, съобщи във вторник ресорният министър Трайчо Трайков пред журналисти.

В момента топлофикациите имат право да спрат подаването на енергия към абонатната станция, само ако 100 процента от клиентите ѝ не са си плащали над два месеца.

Снабдяването ще бъде прекратявано след предупреждение на живущите във входа, че 1/3 от тях са нередовни платци, като в същото време ще има срок, в който могат да се издължат. Процедурата все още не е уточнена, каза министърът.

Въвеждането на мярката трябва да гарантира 70 процента събираемост на сметките и топлофикационните дружества да могат да си плащат навреме на доставчиците. В момента дружествата успяват да си вземат едва половината от дължимите от абонатите суми, а средното закъснение в плащането на сметки варира от шест месеца до година, а на места и повече от две години.

Ръст на събираемостта на сметките

За последната година събираемостта е нараснала с около 8 процента в резултат на сключените споразумения за разсрочено плащане и активната работа на топлофикациите с честните съдия-изпълнители, каза министърът.

По думите на Трайков на топлофикациите ще се даде и възможност за по-гъвката ценова политика и определянето на летни цени за топлата вода. Това предложение обаче предстои да бъде обсъдено с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В момента цената, която потребителят в определена сграда плаща за подгряване на водата, зависи от общата консумация на топла вода, разделяна на енергийните разходи. Когато е ползвана много малко вода, се получава парадоксът, че се формира висок разход за подгряването ѝ и цената става много висока. Предвижда се за лятото да се определи твърда и постоянна тарифа за подгряването на водата, която после при засичане на реалното потребление на кубиците топла вода ще се изравни, обясниха пред Mediapool експерти от икономическото ведомство.

Според тях и в момента частните топлофикации във Варна, Плевен и други места прилагат тази практика, независимо че тя не е законово регламентирана, но е по-удобна за клиента и практически избягва натрупването на големи сметки за топла вода през лятото.

Лятна надбавка + по-скъп газ = 10% скок на топлоенергията от юли

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни по-късно пред журанлисти, че има логика от разделяне на разходите на топлофикациите, правени през лятото, тъй като тогава те са по-високи, но в същото време би трябвало да се намалят зимните цени. Според него подобно тарифиране би натоварило с 5 процента цената на горещата вода през лятото.

Възможно е още това лято да си формират такива цени, тъй като съществува нормативна възможност те да се дефинират и без промяна в закона за енергетиката, допълни Семерджиев. При положение, че прегнозите са за поскъпване на природния газ с 10-15 на сто от юли, директното отражение върху цените на топлофикациите е около 7-10 на сто.

В добавка с лятната цена напълно реално е поскъпване на топлоенергията от лятото над 10 процента, стана ясно от разчетите на регулаторния шеф. 

Трайков съобщи също така, че потребителите ще сключват преки договори с топлофикационните дружества, в които ще се регламентират цените, качеството на предлаганата услуга и санкциите за неспазването на клаузите на контракта.

Огледи, ремонти, настройки

По думите на специалисти от ведомството, дружествата ще бъдат вече задължени да правят технически оглед на съоръженията, които са на етажната собственост, и да препоръчват подмяна на запушени тръби, които са основният проблем за качеството на топлосналдяването. Те ще представят на потребителите си и разчети колко ще им струват тези ремонти, но и колко ще икономисат като енергия и средства след това.

С потребителите също така ще се договарят и настройките на техническите съоръжения в абонатната станция за подаване на топлинната енергия, коментираха експерти от МИЕТ. Например е възможно ограничаването на работата на помпите за топлата вода в определени часове на нощта, за да се пести енергия и течност, която в момента желаещите да се къпят в два през нощта хабят в източване докато дойде горещата вода.

На потребителите също така ще се позволи да решават дали искат да са собственици на топломерите, монтирани върху радиаторите им, да ги купуват на лизинг, или да остават притежание на топлинните счетоводители, заплащайки такса за експлоатацията им, каза министър Трайков. По думите му това ще стане в следващите две-три години, в хода на подмяната на сегашните уреди, чиито батерии имат 10-годишен срок на годност.

Споделяне

Още от Бизнес