Без пластмасови изделия за еднократна употреба в ЕС от 2021 г.

Изисквания и за събирането и преработката на цигарените филтри

Без пластмасови изделия за еднократна употреба в ЕС от 2021 г.

Пластмасови изделия за еднократна употреба като чинии, чаши, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши да бъдат забраните за използване в Европейския съюз от 2021 г., реши Европейският парламент в сряда с 571 гласа "за", 53 "против" и 43 въздържали се. Въвеждат се и изисквания за намаляване на пластмасовите кутии за сандвичи, плодове и зеленчуци, които в момента се използват веднъж, и замяната им с издалия за многократно ползване и подлежащи на преработка. Също така са приети мерки за намаляване на отпадъците от цигарени филтри с пластмаса, както и отговорност за риболовните траулери при загубени пластмасови приспособления за улов.

Забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба се налага заради това, че този вид посуда съставлява 70 на сто от отпадъците в Световния океан. "Ако нищо не се предприеме, до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба", аргументират се от Европарламента.

Използването на множество други изделия, които не може да бъдат заменени, трябва да бъде намалено с поне 25 на сто от държавите в ЕС до 2025 година. Това включва кутиите за еднократна употреба за сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите трябва да предложат национален план за насърчаване използването на изделия за многократна употреба, които подлежат на преработка.

Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90 на сто от тях да подлежат на преработване.

Евродепутатите одобриха намаляване наполовина на отпадъците от тютюневи изделия (цигарените филтри с пластмаса) до 2025 г. и с 80 на сто до 2030 година.

Един-единствен цигарен фас е достатъчен за замърсяването на 500 до 1000 литра вода и, когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, за да се разгради напълно. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител, посочва се в съобщението на ЕП.
.
Държавите трябва също да направят необходимото поне половината от изгубените или изоставени риболовни приспособления, съдържащи пластмаса, да се събират всяка година. Поставената цел за преработката им е най-малко 15 на сто до 2025 година.

Страните от ЕС ще трябва положат усилия производителите на тютюневи изделия да покриват разходите за събиране на отпадъците от тези изделия, както и по-нататъшните разходи за превоз, обработка и събиране на отпадъците. Производителите на риболовни съоръжения трябва да участват в процеса на преработка.

Според Европейската комисия над 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса.

Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в и е открита в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните - в хранителната верига на човека.

Пластмасите са удобна, приспособима, полезна и икономически ценна суровина, но трябва да бъдат по-добре използвани, повторно използвани и преработвани. Когато се изхвърля, икономическото въздействие на пластмасата обхваща не само изгубената икономическа стойност на суровината, но и разходите за почистване и причинява загуби на туризма, риболова и корабоплаването, допълват от Европарламента.

Споделяне

Още от Европа