Без пластмасови прибори за еднократна употреба от 2021 г.

Морските обитатели са силно потърпевши от пластмасовите отпадъци

От 2021 г. в Европейския съюз ще бъдат забранени за продажба и употреба пластмасови изделия за еднократна употреба, като чинии, прибори за хранене, сламки, клечки за уши и дръжки за балони, реши Европарламентът в сряда. Също така върху етикетите на изделия като мокри кърпички, хигиенни продукти и пластмасови цигарени филтри трябва задължително да се обозначава какви са вредните последици за околната среда от изхвърлянето им на улицата.

560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 "против“ и 28 "въздържал се“.

Според приетите изисквания държавите членки ще трябва да постигнат 90% събираемост на пластмасови бутилки до 2029 г., а самите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Споразумението също засилва прилагането на принципа "замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

"Забрана на пластмасови продукти като чинии, прибори, клечки за уши и други е стъпка в правилната посока. Всеки ден се изпиват близо 2.5 милиарда напитки, една трета от които се продават в чашки за еднократна употреба. Това са хиляди тонове отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за подобни отпадъци, освен че намалява отпечатъка върху околната среда, създава възможности за иновации и стартиращи бизнеси за нови продукти", коментира българският евродепутат Момчил Неков (С&Д)

"Радвам се, че има и български успех в тази насока, а именно чашките "къпфи“, изобретени от Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов - продукт, който се търси и налага и у нас, и в чужбина. Алтернативи имат и другите продукти - "ядливи“ прибори или клечки за уши с дърво, а не пластмаса. Правилата и инвестициите са най-добрата предпоставка за по-добър живот на идващите поколения европейци“, допълва той, цитиран впрессъобщението на ЕП.

Според Европейската комисия повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели - тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека. Това причинява на европейската икономика щети за 259 млн. до 695 млн. евро годишно, според данните http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/625115/EPRS_BRI%282018%29625115_EN.pdf на Еврокомисията.

Прилагането на мерките ще доведе до намаляването на количеството отпадъци с 56 на сто, което на свой ред ще намали парниковите емисии с 2.63 тона и ще спести на потребителите 6.5 млрд. евро, както и ще се открият допълнително 4000 работни места. За рибарите, пристанищата и туристическата индустрия ползите ще са между 2 млн. евро и 7 млн. евро годишно.

Европа трябва да престане да изнася пластмасовите си отпадъци

Германският вестник "Генерал анцайгер" коментира, че след като европейските депутати с голямо мнозинство са забранили употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба, могат да се направят още стъпки за опазване на световния океан, предаде ДПА.

В днешния си брой изданието пише: "Европа може да допринесе още повече, ако престане да изнася пластмасовия боклук, който създава. Никой не може да проконтролира дали в страните, в които отиват, пластмасовите отпадъци се рециклират или поне отговорно се унищожават, или просто се изхвърлят в най-близката река".

Китай правилно реши да забрани вноса на боклук. Да изхвърляш боклука си в други страни, отгоре на това да го превозваш на другия край на света, не е отговорно поведение, а точно обратното, подчертава излизащият в Бон вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?