След земетресението

Без поражения по пътна, енергийна, водна и комуникационна мрежа

Българските норми за проектиране и строителство в сеизмични зони били от най-строгите

Няма поражения по магистрала "Люлин", сн. БГНЕС

Енергийната, пътната, водната и телекомуникационната инфраструктура не са пострадали при земетресението в магнитуд от 5.8 по Рихтер и последвалите го вторични трусове, които разлюляха тази нощ Перник и София и бе усетено в различна сила на почти цялата територия на страната и в съседните Македония, Турция и Гърция.

Тяхната издръжливост се дължи на строгите норми за проектиране и строителство в България, които са сред най-строгите в цяла Европа за сеизмични райони, коментира Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. Според правила от 1987 г. сградите трябва да издължат та трусове от 9-та степен по скалата “Медведев-Шпонхойер-Карник”, а преди това изискванията са били за две степени по-малко, посочи Министерството на регионалното развитие.

В АЕЦ "Козлодуй", в която работи само единият блок, а другият е в планов ремонт, трусът почти не е усетен, а и ядрената централа е проектирана да издържи на земетресение от над 7 степен по Рихтер и да изключва автоматично системите си. Другите електроцентрали също нямат проблеми заради земетресението, само в ТЕЦ "Република" в Перник е разрушен комин на водната кула на два от изключените блокове.

Критичната инфраструктура е в нормално състояние, съобщиха от "Пожарна безопасност и защита на населението" във вторник сутринта.

Трусът доведе до частично спиране на електрозахранването в региона на Перник, но екипи на ЧЕЗ отстраниха до обяд възникналата авария по електропровод, захранващ кварталите "Бела вода“, "Караманица“ и Калкас.Аварията остави без ток 2 700 домакинства от най-пострадалия град. 

След първоначалните опасения от напукване на язовирни стени и наводнения, стана ясно, че големите водоеми въобще не са усетили трусовете, съобщиха от икономическото министерство. Няма риск от скъсване на стената на язовир "Студена" край Перник, който е проектиран да издържи на осма степен по Рихтер, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя призова перничани да се върнат по домовете си, тъй като трусовете вече затихват.

От строителното министерство обясниха още, че конструкциите на сградите в София и цялата страна са проектирани да издържат по-силни земетресения от това в нощта срещу вторник. Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи, аргументира се ведомството.

На практика пострадаха стари сгради, както и такива, които не са били изпълнени съгласно нормативите, каза инж.Глосов. Там където проектирането и изпълнението е било добро, проблеми няма, допълни той.

Газоразпределителната мрежа на "Овергаз" в страната не е засегната от трусовете, съобщиха от компанията. Нейните екипи са провели всички нужни тестове, за да потвърдят изправността на трасетата за доставка на синьо гориво. От Министерството нан икономиката, енергетиката и туризма информираха, че е извършен оглед и на преносната мрежа на "Булгартрансгаз" и газоразпределителните ѝ станции и не са открити проблеми.. Нормално работи и мрежата на НЕК, трусът не е попречил на износа на електроенергия.

Всички потенциално опасни обекти - язовири, хвостохранилища, предприятия, работещи с промишлени отрови и вещества на територията на Софийска област са технически изправни и функционират нормално, съобщиха от областната управа. Няма населени места с нарушено водоподаване и електроснабдяване. Занятията в училищата и детските градини не са прекъснати.

Няма проблеми със съоръженията по трасето на автомагистрала "Люлин", съобщи Веселин Димитров, директор на Централния институт по пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти към Агенция "Пътна инфраструктура", цитиран от пресцентъра на АПИ.

Детайлната проверка на инженерния екип е показала, че няма щети или проблеми с трите пътни възли, трите тунела и тринайсетте моста на автомагистралата. Съоръженията са проектирани да издържат до девета степен по скалата на Рихтер.

Специализираните екипи продължават с обстойния оглед на участъка от магистрала "Струма" в района на епицентъра на земетресението в близост до Перник, както и по пътищата от републиканската пътна мрежа на областите Перник, Кюстендил и Благоевград, посочват от АПИ.

Трусовете не са повлияли върху целостта на железния път в страна, както и релсовия транспорт и метрото в София.

Непосредствено след земетресението е бил направен преглед на състоянието на трамвайната инфраструктура и метрово в столицата и не са установени щети по нея. Градският транспорт е тръгнал сутринта по график, съобщиха от Центъра за градска мобилност в София.

Изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев посочи, че трусът не е повлиял върху състоянието на метротунелите. Съоръженията са проектирани да издържат 9-та степен по Рихтер, посочи той.

И трите мобилни оператори заявиха, че няма проблеми с мрежите им и те са стабилни и работещи. От "Мобилтел" съобщиха,че минути след първия трус около 3 часа през нощта трафикът в мрежата им е нараснал 30 пъти над обичайното за това време на денонощието, а в в следващите няколко часа обажданията се били двадесет пъти повече. В "Глобул" също са регистрирани 20 пъти повече обаждания и седем пъти повече изпратени SMS-и. Само в района на София и Перник в мрежата на оператори са се провели близо 1.5 милиона разговори. От "Виваком" отчетоха, че в столичните квартали "Люлин", "Обеля" и "Надежда" трафикът в периода между 3 и 4 часа е бил с 37 процента повече от най-натовареното време за разговори, но претоварване на мрежата не е имало.

 

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди на Областната служба по земеделие в Перник и на общинските служби в района да започнат да описват щетите вследствие на земетресението, съобщиха от агроведомството. Всички стопани с умрели животни или с унищожени селскостопански постройки ще бъдат обезщетени. Министър Найденов призовава производителите да подават своите сигнали в местните служби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?