Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без повече отстъпки пред полицаите, въпреки 540 напускащи по време на протеста

Атанас Атанасов подкрепя реформи, но Горанов правел "провокация"

22 коментара
Без повече отстъпки пред полицаите, въпреки 540 напускащи по време на протеста

При продължаващ полицейски протест и признание от главния секретар на МВР Георги Костов, че от тяхното начало 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че правителството няма да прави повече компромиси.

На среща в петък с един от полицейските синдикати и депутати от Реформаторския блок (РБ), Горанов посъветва недоволните да не напускат МВР, защото едва ли ще си намерят друга работа.

Целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност, подчерта министърът, който внесе предложенията си за "реформа" тихомълком в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г.

"По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, ако 10 000 души напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така”, коментира по-рано пред бТВ депутатът от РБ и шеф на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов.

По думите му обаче финансовият министър "не прави реформа, а само провокира". Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов застана зад запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но настоя изплащането им да се съобрази с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също настоя за такова диференциране. Той смята, че полицейските протести са инспирарани от това, че самата система не иска да има реформа.

Междувременно полицаите за четвърти пореден ден излязоха на протести в различни градове страната в петък. Около 150 служители на МВР блокираха и Орлиов мост след 18.00 часа, предизвиквайки поредни задръствания в центъра на столицата.

Според синдикатите 2000 служители на МВР подали рапорти за напускане

Близо 2000 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане заради предложенията на финансовия министър за орязване на част от социалните им придобивки, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата с РБ и Горанов.

Служителите от сектор "Сигурност" ще продължават ефективните си протестни действия, въпреки отстъплението на правителството да не им намалява наполовина обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Те обаче настояват и другите предложения да отпаднат – замразяването на 2-процентния бонус, който в момента се добавя към заплатата им за всяка прослужена година, както и намаляването на годишния им отпуск от 30 на 20 дни.

"Нашите претенции са основно към Закона за държавния бюджет и конкретно промените в системата. Ще бъдем с нашите колеги докрай, решени сме да направим всичко възможно, за да защитим социалните си права", обяви и председателят на синдиката на надзирателите в затворите Иван Петров пред БНР в петък.

Ако управляващите се заинатят и прокарат предложенията на Горанов, това ще струва в пъти повече на държавата, защото със сигурност ще предизвика вълна от напускащи, предупреси той. Около 100 000 човека са заети в сектора по сигурността и ако 10 000 напуснат, ще трябва да им се изплатят обезщетения по 20 заплати, което прави 200 млн. лв., изчисли Петров и добави: "Икономията, която предлага министър Горанов е 25 милиона. 200 към 20 – това е никакъв икономически ефект".

Председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков също декларира подкрепа за протеста с уточнението, че "този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще". Той предупреди, че ако реформата "Горанов" стане факт, пожарната ще остане "само на хартия".

Всички подали рапорти, ще бъдат освободени от МВР

Според официалните данни, представени от главсека на МВР пред "Фокус" от понеделник насам 540 служители са пожелали да напуснат системата. В понеделник те са били 260, а във вторник - 110.

Костов допълни, че всички подадени рапорти ще бъдат подписани, тъй като такова е желанието на работещите в системата и никой не може да ги възпрепятства да напуснат.

"Дисциплинарни мерки за участие в протест няма и никога не е имало. Такива мерки може да има единствено и само за извършени противоправни действия. Ако формата на протеста е свързана с нарушаване на обществения ред, мерки ще бъдат взети, но всеки служител има право да извършва протестни действия ако спазва необходимите за това законови разпоредби", заяви още той.

Горанов: Направихме достатъчно отстъпки, доходите на служители не се намаляват

Правителството направи значителни отстъпки от първоначалният вариант, увери от своя страна Владислав Горанов: "В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават. Измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. В този смисъл смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната".

"Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак, независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата", саркастично добави министърът.

Той поясни, че след като кабинетът ревизира предложението му за двойно намаляване на 20-те заплати при пенсиониране и то да важи само за новопостъпващи служители, бюджетът няма да спести средства в кратскосрочен план, а "може би в следващите 10 -15 години".

40 млн. лв. ще е ефектът от добавката за прослужено време

Според него 40 млн. лв. ще е ефектът от другата мярка, която правителството планира да прокара - отнемането на привилегията всяка година към заплатата на полицаите да се добавят по 2% за прослужено време, като вместо това достигнатите до момента нива ще станат част от основната заплата и ще спрат да растат.

"Ако приемем, че приблизително 2 млрд. са разходите за заплати в тези ведомства, двата процента ръст на година, може лесно да бъде оценен на около 40 милиона", каза министърът.

Силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът, който отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен, посочи Горанов. По думите му категоризацията няма да се отрази върху заплащането, тъй като тя касае размера на осигурителните вноски, които се внасят за тях.

Хората, които не работят на терен, не са изложени на риск, администрация и хора, които нямат пряка връзка с реалната полицейска работа на улицата, съвсем нормално е да работят при трета категория труд, така както работят администрациите на всички други органи на държавна власт, уточни финансовият министър.

Той отрече да има напрежение между него и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието, чиито служители се разбунтуваха срещу предложенията му.

Нямало данни засегнати от мерките срещу контрабандата да стоят зад протеста

"Тези неща са многократно обсъждани с министър-председателя Бойко Борисов. Нали не се съмнявате, че знаем, че те са доста консервативни и реакционно настроени към всякакъв опит за промени. Многократно сме ги дискутирали. Искам да ви уверя, че през цялото време премиерът е бил наясно с това, което се готви", обобщи Горанов.

По повод мнението на премиера, че хора със засегнати интереси от мерките на властта срещу контрабандата "биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата", Горанов заяви: "Нямам данни за това".

"Факт е, че в първия ден имаше спонтанност на тези прояви, в следващите дни се наблюдава една организация, която ако се твърди, че не идва от синдикатите на полицейските служители, тогава трябва да идва от някъде другаде. Нямам подозрение, че идва от политическите сили", каза финансовият министър.

Преди това Атанас Атанасов от РБ изрази мнение, че протестите няма да предизвикат дестабилизация в страната, тъй като полицаите няма да могат да получат обществена подкрепа.

"ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа", добави депутатът, уточнявайки, че се опасява от политизиране на случая.

Голямата част от полицаите не можели да ползват оръжие

"Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно", коментира още Атанас Атанасов.

Въпреки това той разкритикува начина, по който министър Горанов поднесе идеите си за "реформа", определяйки я по-скоро като "провокация". Както е известно, за предложенията стана ясно от декларация на полицейски синдикат, чак 3 дни, след като те бяха приети от Министерския съвет без обсъждане.

"Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза той пред бТВ.

Методи Андреев от ГЕРБ каза, че заплатата на един полицай е около 1150-1200 лв., а един професор също взима толкова. "Не сме против един полицай да получава такива пари, но искам да имам чувството, че, когато застана до един полицай, чувствам силата на държавата, а не да заставам до една торба с размъкнати дрехи и извадена риза", каза Андреев.

Разделянето при заплащането на полицаите, които са на улицата и работят в риск и тези, които са в администрацията, е заложено в Кодекса за социалното осигуряване, напомни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него протестите на полицаите се дължат на несигурността им, че тези мерки са окончателни и недостатъчния диалог преди обявяването им.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Нели
  #22

  Крадат,много крадат...всичко и от всички.От всякъде крадат..За това няма пари за лекари,учители,полицаи,миньори,пенсионери и майки.Моля ви опомнете се и спрете да крадете.А вие с негативните коментари,не е лошо да се спрете.

 2. noname
  #21

  Мили Боже,хора друга работа нямате ли си...? Толкова агресия,толкова злоба и толкова губене на време.Поне да бях прочел един свестен коментар.От космоса да ви свалят полицаи,пак няма да ви харесат.Никой в никоя държава не харесва репресивния си апарат,няма как да ги харесваме и ние.А за безпаричието дали са виновни те или по-скоро онези,които от 90-та година не спряха да крадат.Ама нали полицаи или не,всеки трябва да храни семейството си.Не бих купувал на фирмата на шефа си нито компютри,нито принтери,нито хартия,нито бих поправял колата му.Дали пък тези хора не са оставени на произвола на съдбата и накрая да им е писнало?

 3. Stan
  #20

  Не се учудвам от нито една дума на Атанасов,не искам да го наричам генерал.От този човек до днес не съм чула добра дума за някого или за нещо.Той се ползва със същия авторитет с какъвто и полицията.За това ще подкрепя подписката на Слави Трифонов за да може тази стара корумпирана и безсрамна пасмина на се омете от Парламента,защото не може такива като Атанасов да коват закони.Питам той работи ли още някъде допълнително и не обвинява ли безпочвено като Сидеров полицаите?

 4. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #19
 5. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #18
 6. Bлaдo
  #17

  очаквам всеки момент сидероф и чукелоф да се включат в полицайските манифестации, защото логиката го изисква: общ враг - ДСБ, и общ мотиватор - азиатската държава русия (и конкретно съветското посолство в София)

 7. Коментарът е изтрит в 09:26 на 07 ноември 2015 от автора.
  #16
 8. detelinа petrova
  #15

  да напускат. значи могат да си го позволят. натрупали са пачки от наркодилъри и бежанци. грам работа не свършват. колко пъти сме търсили съдействие срещу кварталните дилъри- нищо! крадяха ток в блока- пак нищо. сега сме без ток по стълбищата. нагляри!

 9. detelinа petrova
  #14

  http://clubz.bg/30159-stypisvashto_video_nashi_kanaldjii_pechelqt_po_100_000_evro_na_mesec

 10. dobromir
  #13

  Никакви отстъпки. Сега е времето тази сган да се прочисти и да се назначат свестни хора. От сегашните служители няма никаква полза. Фирмите и банките наемат частни охранители за да охраняват имуществото си. По пътищата е пълен хаос. Всеки кара като може, безброй нарушения и то пред погледа на полицаите. Ако се случи грабеж са само едни регистратори и вдигат рамене. Само пожарникарите работят, може би защото там не са връзкари и потомснмени милиоционери.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.