Без пробив в договарянето на правилата за международните превози

Министърът на транспорта Ивайло Московски и еврокомисарят Виолета Булц сн. БГНЕС

Няма пробив в преговорите за новите правила за международните пътни превози, т.нар. пакет "Мобилност". Това отчетоха Европейската комисия и Съвета на ЕС, след днешното заседание на ресорните министри на транспорта в Люксембург, предаде БТА.

С оглед на съществуващите големи различия в позициите на държавите в ЕС, не беше възможно постигане на съгласие по време на българското председателство, заяви българският министър Ивайло Московски, който председателства заседанието.

Открити остават въпросите свързани с каботажа (превоза на стоки извън основния международен курс на камионите), седмичната почивка на шофьорите в кабините на камионите, връщането им у дома на три седмици, поставянето на цифрови тахографи във всички камиони, прилагането на правилата за командироването на работници и за шофьорите след определен срок. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. Тя определи темата като изключително трудна.

Вече две председателства на Съвета на ЕС се занимават с пакета "Мобилност", който беше предложен от Франция.

По време на българското председателство текстовете на предложенията бяха подобрени, за да е възможно в бъдеще усилията да се насочат към решението на откритите въпроси, каза Московски. Той отбеляза, че председателството, ЕК и държавите са вложили изключително големи усилия за да бъде постигнат напредък.

Московски отбеляза, че обсъжданите промени ще се отразяват пряко на цените на превозите и на европейския пазар.

Според еврокомисаря по транспорта Виолета Булц е необходимо да се вземе политическо решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?