Без промени на матурите и външното оценяване

Няма да има промени във форматите на държавните зрелостни изпити, както и на изпитите по български език и математика след седми клас, стана ясно в четвъртък след среща на образователния министър Николай Милошев с представители на регионалните инспекторати в страната.

На първия държавен зрелостен изпит по български език и литература на 21 май заявления за явяване са подали 62 012 зрелостници, а на втория задължителен държавен зрелостен изпит на 23 май - 63 843 ученици, съобщи зам.-министърът на образованието Марияна Банчева.

Тя уточни, че за втората матура най-желан от зрелостниците е учебният предмет "География и икономика", за който са подадени молби от 20 259 ученици, на второ място по подадени заявления е "Биологията и здравното образование" - с 13 649 ученици, на трето място е "Английският език", избран от 11 925 ученици. На четвърто място е "Математиката", посочена от 4379 ученици.

“Няма чувствителен отлив от зрелостници, които искат да се явяват на матура по математика и не е коректно да се сравняват випуските, защото през миналата година випускът на завършващите средно образование беше малко по-голям и затова малко повече бяха подадените заявления по предмета“, коментира Евгения Костадинова - директор на дирекция "Образователни политики и образователно съдържание" в министерството.

На националното външно оценяване след седми клас се очаква да се явят 62 508 ученици, а на външното оценяване след четвърти клас - 60 433 ученици. И през тази година двете задължителни матури и националното външно оценяване в седми клас, с което се кандидатства в гимназиите, ще се състоят в едни и същи дни. Матурите ще започват от 8 часа, а външното оценяване в седми клас - от 10 часа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?