Без промени в конституцията не затваряме глава "Правосъдие и вътрешен ред"

Много важно е да се направят промени в конституцията във връзка със затварянето на глава "Правосъдие и вътрешен ред" от преговорите с ЕС. Не трябва да има никакви илюзии, че при сегашното състояние на нещата тази глава може да бъде затворена. Това заяви министърът на външните работи Соломон Паси пред депутатите от парламентарната комисия по евроинтеграция, цитиран от БТА.

Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева подчертаха необходимостта от промени в конституцията и в Закона за съдебната власт, свързани със затварянето на преговорната глава.

Според министър Кунева ще бъде добре, ако парламентът приключи до края на тази сесия обсъждането на текстове за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, и да започне приемането им в началото на следващата сесия. По този повод Кунева ще поиска среща с временната парламентарна комисия за промените в конституция.

Целта на българското правителство е да завърши преговорите с ЕС до май 2004 г., преди в съюза реално да влязат новите 10 държави, или най-късно до есента същата година, когато ще се смени състава на Европейската комисия.

Паси и Кунева представиха пред комисията по евроинтеграция резултатите от срещата на върха на ЕС в Порто Карас. По думите на външния министър, са изпълнени и трите основни задачи на България: получена е дата за приключване на преговорите през 2004 г., преговорите по финансовите глави са разделени от преговорите за следващия бюджет на Брюксел, получено е и обещание, че до декември т.г. ЕС ще ни даде точен график за действията до края на преговорите.

Споделяне

Още от България