Без промени в строителните регулации 5G мрежата в България е невъзможна

Тестовете на "Теленор" са показали възможност за широко приложение на новата технология

Без промени в строителните регулации 5G мрежата в България е невъзможна

За навлизането на 5G технологията в България са необходими промени в строителните регулации. Това обяви главният технически директор на "Теленор" Владимир Радойчич в София.

В сряда правителството освободи радиочестотен спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz за стартиране на изграждането на 5G мрежи у нас.

"Продължаваме позитивния си диалог с българските институции относно освобождаването на необходимия радиочестотен спектър и за нужните промени в строителните регулации, без които развитието на мобилните технологии от ново поколение в страната ще бъде много трудно", каза Радойчич.

Той представи резултатите от тестовете на 5G, направени от "Теленор", които по думите му са "много окуражаващи".

Новата технология е изпробвана в медицината, преподаването на умения и културна проява.

С помощта на 5G над 11 000 души са наблюдавали във Фейсбук медицински преглед от разстояние.

Видеото за менторската сесия в областта на готварството е достигнало до над 16 000 потребители във Фейсбук.

Повече от 2200 потребители са гледали на живо и с висока резолюция концерт на Орлин Павлов в приложението MyTelenor, а над 1000 потребители са успели лично да се докоснат до възможностите, които предлага 5G.

До този момент в тестовете "Теленор" е употребила почти 4000 GB данни.

По време на събитието в парка "Заимов" в София беше тествана и възможността за осигуряване на високоскоростна wi-fi свързаност през 5G. По време на тестовете многократно регистрирахме скорост за сваляне (download) от над 1 гигабит в секунда, каза Радойчич.

"Теленор" планира да продължи с тестовете на технологията през следващите месеци. В следващите изпитания ще се търсят 5G-решения на конкретни нужди в сферите на производството.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес