Без работа са останали 100 хил. служители на петролни компании

Без работа са останали 100 хил. служители на петролни компании

Нефтените компании са уволнили над 100 хил. души по целия свят на фона на рязко спадналите цени на петрола, пише агенция Блумбърг в свой анализ.

На петролния сектор в САЩ се пада основната част от съкращенията и засяга най-вече проекти за за добив на шистов нефт, казва генералният директор на компанията "Суифт Уърлдуайд Рисорсиз" (Swift Worldwide Resources) Тобиас Рид. Засегнати са и крупни проекти в Шотландия, Австралия и Бразилия.

"Служителите в нефтените компании се сблъскват с несигурност. В предишните седем години в сектора не достигаше работна ръка, за пръв път сега виждаме съкращения.", казва Рид.

Ръководителите на най-големите петролни компании БиПи (BP) и "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) обявиха намаляване на разходите си с над 40 млрд. долара и заявиха, че са готови на допълнителни съкращения, ако пазарът не се възстанов.

През декември от БиПи обявиха съкращаване на щатовете, от които се очаква компанията да икономиса 1 млрд. долара.

През януари бившият шеф на компанията за инженеринг и поддръжка в областта на петролните проекти "Ууд Груп" Йън Ууд, заяви, че заради спада на световните цени на петрола в региона на Северно море работата си ще загубят 15 хил. заети с добива на нефт.

Също преди месец за уволнението на хиляда служители е намаляване с 1 млрд. долара на капиталовите си вложения съобщи и канадската нефтодобивна компания "Сънкор Енерджи" (Suncor Energy).

Според анализи на банката "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs), в близките месеци цената на американския лек петрол ще се задържи на нива от около 41 долара в следващите три месеца, а сортът Брент ще струва около 42 долара за барел. Предишните прогнози бяха съответно за 70 и 80 долара. Световната банка прогнозира, че 2015 ще е годината на ниските цени на петрола, а през 2016 г. стойността на суровината ще започне да расте не незначително.

Изданието припомня, че търговията в петък затвори на цена от 60.26 долара за барел петрол от сорта Брент, доставен през април, което е с 1.6 на сто спрямо цената в края на предишния ден.

Споделяне

Още от Бизнес