Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Без радост" Борисов пак пое тегобите на властта в "исторически момент"

БСП и ДПС атакуваха кабинета на ГЕРБ и патриотите, Марешки даде доверие в аванс

26 коментара
Снимка: БГНЕС

"Както виждате, нито тщеславие има, нито радост. Но ако трябва да служим на държавата, трябва да служим сега, въпреки всички тези трудности.“ С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пое в четвъртък властта за трети път – сега в коалиция с "Обединените патриоти“

По волята на българския народ ГЕРБ и "Обединените патриоти" поемат отговорността за управлението на страната през следващите четири години в исторически за света и Европа момент - политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона, обяви той пред Народното събрание, преди да положи клетва като министър-председател.

Борисов призова да се надмогне партийният егоизъм, обеща магистрали и съдебна реформа, като обаче не спомена нито веднъж преосмисляне на ролята на главния прокурор.

В изявленията си пред репортери по-късно той повтори, че ГЕРБ "не се интересува от властта“, но в този състав на парламента не е имало възможност да се състави различно от вече избраното правителство. "Извинявам се на колегите от БСП, че ги победих", каза премиерът и обеща, че правителството ще положи "всички усилия, старание и мъдрост да стане по-добре в България и да избегнем хаоса“.

Той увери задочно ДПС, че към българските мюсюлмани ще има същото позитивно отношение както досега, и че "етническият мир ще бъде пазен всячески", понеже е по-важен от самото управление.

"Влизаме в едно управление, не за да си показваме партиите, а да покажем, че идеите, които сме отстояли и са влезли в програмата за управление, могат да бъдат защитени с грамотни, компетентни хора", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е вицепремиер и министър на отбраната.

Освен от коалиционните си партньори Борисов получи, макар и "в аванс“, подкрепа и от "Воля".

БСП и ДПС очаквано атакуваха управляващите. Социалистите опитаха още от първия ден на правителството да вбият клин между коалиционните партньори, като акцентираха изключително върху отказа на "Обединените патриоти от "социалните“ и "патриотичните“ им предизборни идеи. ДПС отново се противопсотави на официалното влизане на националисти във властта.

Докато вървяха скучноватите речи в пленарната зала и изборът на новия кабинет, телевизионният шоумен Слави Трифонов предизвика известно раздивжване отвън с индивидуалния си пропест пред Народното събрание срещу "самозабравилата се политическа класа“ със заканата, че няма да остави политиците, докато не предприемат действия за узаконяване на исканията от референдума.

133 от 233 гласа за Борисов

Някои депутати отсъстваха от заседанието по избор на ново правителство. Един от тях беше Делян Пеевски от ДПС, чието първо и последно мимолетно присъствие в пленарната зала бе в деня, когато се учреди 44-то НС и той положи клетва като народен представител.

В гласуването на Бойко Борисов за премиер участваха 233 депутати, като 133 бяха "за", 100 "против" и нямаше въздържали се. В негова подкрепа гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединените патриоти","Воля" и напусналият ДПС депутат Ангел Исаев. Против бяха БСП и ДПС.

Предложената от Борисов структура на кабинета беше одобрена с гласуване и прегласуване, в което в крайна сметка участваха 235 депутати, от които 134 бяха "за" и 101 "против". Въздържали се отново нямаше. Със 133 гласа "за", 101 гласа "против" и без нито един "въздържал се" парламентът одобри състава на третия кабинет "Борисов".

Преди да отиде в НС, Борисов връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство, а Радев издаде указ, с който предлага на Народното събрание да избере Бойко Борисов за министър-председател.

Радев: Нужна е приемственост

"Надявам се да има приемственост в областта на председателството на ЕС, сигурността и външната политика“, заяви президентът на влизане в сградата на парламента преди гласуването на кабинета. Според него дали кабинетът ще изкара 4-годишен мандат зависи от управленската му програма, начина на реализация на политиките, поставените приоритети. "Но, като че ли има един стремеж на всяка цена да бъдат изкарани 4 години. За мен това е важно, гарантира стабилност, но това не е най-важният критерий. Най-важният критерий е свършената работа", каза Радев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи пред депутатите биографична справка на кандидата за премиер Бойко Борисов, след което Борисов представи програмата за управление, структурата и състава на кабинета.

Борисов: Да надмогнем партийния егоизъм

Бойко Борисов изчете програмната реч на новото си правителство с видима нерадост и известна досада.

"Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона, предизвикателства пред сигурността .В името на българските граждани и българската държава, ГЕРБ и коалиция "Обединени патриоти" преодоляваме различията си, вижданията си по много въпроси и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство", каза той.

"Гарантираме успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС. Ще предприемем всички мерки за гарантиране на сигурността на българските граждани и да ограничим битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната, ограничаването на нелегалната миграция и защита на националните ни граници, които са наш основен приоритет", продължи Борисов.

Той допълни, че правителството ще провежда политики за увеличаването на доходите на гражданите чрез заетост и по-висока производителност на труда. Обяви също така намерението да бъде написан нов антикорупционен закон, който ще създаде нов антикорупционен орган на базата на досегашната комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Ще има и нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта, обеща лидерът на ГЕРБ.

Премиерът се ангажира с провеждане на съдебна реформа, която щяла да ускори процеса на правораздаване.

Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура - това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия, посочи той . Като допълни, че правителството поема ангажимент за доизграждането на АМ "Хемус", АМ "Струма", АМ "Калотина-София", Южната дъга, разширението на метрото в София и други.

Борисов напомни, че образованието е приоритет на кабинета и увери, че ще има увеличение на инвестициите и бюджета в този важен сектор, както и ръст на средствата за наука всяка година. Той говори и за здравеопазването като стратегически приоритет за управлението. Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система в този сектор, обяви Борисов.

Нинова: Няма да подкрепим кабинета по три причини

От парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова декларира, че социалистите ще подкрепят правителството само на тема европредседателство и външна политика.

Както тя, така и всички представители на левицата, изредили се на трибуната след нея, атакуваха ГЕРБ и "Обединените патриоти", че отстъпват от предизборните си обещания. Въпреки че докато траеше предизборната кампания самите представители на БСП твърдяха, че ако управляват с националистите, те ще трябва да "укротят позициите си".

Очевидно с цел да демонстрират непримирима опозиционност от първия ден на кабинета "Борисов 3", социалистите се надпреварваха да излизат на трибуната общо взето с едни и същи укори и претенции- незабавно да се повишават пенсии, доходи и социални плащания, а държавата да се намесва активно в икономиката.

Нинова посочи три причини против новата власт. "Първата причина – поради сериозните различия в нашите идеи и програми за развитието на икономиката, за борба с бедността, за модерно образование, свързано с икономиката, за достъпно здравеопазване, корупцията и престъпността. В наше лице ще имате алтернатива на вашата програма, с конкретни предложения, идеи и разумни аргументи", каза Нинова.

По думите ѝ втората причина е, че приоритетите за управление, които определи Борисов пред парламента, са отказ от предизборните обещания: "Това е правителство на подмяната спрямо това, което обещахте". Третата причина била "несигурността в България", заложена в коалиционното споразумение.

"Поздравяваме "Обединените патриоти" за израстването от "България вън от ЕС и НАТО" до "Ще продължим неотклонно по пътя на европейската интеграция". Поздравления, имаме един приоритет, по който всички партии в този парламент сме абсолютно единодушни – бъдещото на България е европейското бъдеще", продължи със сарказъм Нинова.

Продължителното ѝ изказване, както впоследствие и речите на колегите ѝ бяха съпроводени с неодобрителни подмятания от страна на патриотите, които се държаха като на футболен мач.

Нинова успя да преброи 53 предизборни ангажимента, от които са отстъпили националистите, изтъквайки ексцентричните им предложения за образователен ценз при гласуване, час по патриотизъм в училище, както и развяти български знамена пред всеки храм. Не стана ясно откога БСП, която досега не се е присъединявала към подобни искания, присъщи на националистите, ги е припознала.

В реплика Красимир Каракачанов заяви, че "Обединените патриоти" не са отстъпвали от нищо и припомни, че в миналия парламент предложението им за минимална пенсия от 300 лева не е минало, защото не са му достигали само 6 гласа. Каракачанов отбеляза също, че ангажиментите, които Нинова цитира, били за предходния мандат, а не за настояшия.

Карадайъ: Никъде в Европа националисти не се допускат до властта

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ на изборите е имало немалко неизвестни, а "основният въпрос - накъде след изборите? - с голяма сила стои и сега".

"Възможно ли е изобщо да се постихне успех - нашият отговор е по-скоро не", каза Карадайъ и подчерта, че "ГЕРБ за втори пореден път избра "коалиция с коалиция от партии“, а както се видя от предния мандат, това не носи стабилност и реформи".

Според него да направиш вицепремиер по демографските въпроси националист е цинизъм. "Твърдението, че европейските ангажименти и председателството на Съвета на ЕС изискват такъв кабинет е невярно, защото не отговаря на европейската политическа практика", посочи Мустафа Карадайъ и добави, че "Никъде в Европа националисти не се допускат до властта, а ГЕРБ го прави за втори път".

"Рано или късно независимо от подмяната и лъжите народът мъдро ще отсъди. Кой обаче ще плати за изгубеното време - най-голямата партия ще плати най-висока цена за своята безотговорност днес", коментира Мустафа Карадайъ.

"Това ще бъде труден мандат за ГЕРБ, но лошото е, че ще бъде труден и за всички български граждани и за демокрацията", каза той.

Марешки дава доверие в аванс

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки каза, че неговата парламентарна група ще даде подкрепа за кабинета, но няма да му даде толеранс от 100 дни, а ще следи под лупа всяко действие на всеки министър още от днес. "Очакваме г-н Борисов да оправдаете доверието на "Воля", което днес ви даваме в аванс.", каза Марешки.

По думите му на консултациите за съставяне на правителство от "Воля" били казали, че не могат да участват в управление, в което има представители на крайния национализъм. "Но всеки български гражданин има право на втори шанс и затова сме готови да направим компромис с имената в кабинета, но никога няма да направим компромис с делата", каза Марешки.

Одобреният състав на Министерския съвет:

Министър-председател – Бойко Методиев Борисов;

Заместник министър-председател – Томислав Пейков Дончев;

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов Симеонов;

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Министър на финансите – Владислав Иванов Горанов;

Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков;

Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков;

Министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;

Министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;

Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев;

Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров;

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова;

Министър на културата – Боил Василев Банов;

Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов;

Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов;

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Ангелов Московски;

Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов;

Министър на енергетиката – Теменужка Петрова Петкова;

Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова;

Министър на младежта и спорта – Красен Кирилов Кралев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Преслав
  #26
 2. Ян Иван
  #25

  Да ни е честито, старото-ново правителство облагородено от бабешкия пелеван, всеяден каракачан и бял плъх! А сега сериозно искам, в качеството си на обикновен гражданин да споделя моите притеснения и очаквания. Кои реформи смята да осъществи това "ново и облагородено" правителство? В какво ще се изразяват десноцентриските политики? Или малкото подобна реторика ще е за пред ЕНП, а на електората ще се пробутват популистки щуротии с алюзията за късния Тодор Живков-като за забавление! То хората и без

 3. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #24
 4. Диана
  #22
 5. И ние "без радост", ще трябва да го търпиме още поне година, две... Най-късно когато секнат еврофондовете, безмозъчният български народ, ще стопли може би, че три пъти е гласувал за един посредствен нагаждач и селски хитрец. Ако със сигурност нещо доказано може този народ, е да търпи да го лъжат и тъпчат. 500 г. турска провинция, кратко интермецо и след това 73 г. руска губерния...

 6. ARROGANT
  #19

  Агент "БУДА": Отново простият народ ме избра защото и аз съм прост. Отново си спасих кожата и отървах затвора. Ха-ха-ха-ха-а-а!

 7. Преслав
  #18

  Троловете нека коментират сега милите думи на канцлерката !!!

 8. Преслав
  #17

  Меркел поздрави Борисов с феноменалния трети мандат и заради куража и доверието на народа ;)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.