Без реформи Босна и Херцеговина ще започне да се разпада от 2014 г.

Живко Будимир

Президентът на Федерация Босна и Херцеговина Живко Будимир заяви, че ако не бъдат извършени сериозни реформи и промени, Босна и Херцеговина ще започне да се разпада от 2014 г., предаде агенция МИА. В речта си пред Центъра за трансатлантически отношения във Вашингтон Будимир поиска подкрепа от международната общност за своята програма и предупреди, че в противен случай предстои разпадане на страната.

"И трите общности в Босна и Херцеговина (сърби, хървати и мюсюлмани) лъжехме и все още лъжем международните представители. Дойде време в Босна и Херцеговина да се съберат позитивните сили от трите народа, което не беше факт през последните 15 години. Призовавам всички международни субекти да използват този нов момент и същевременно да ударят през ръцете онези, които искат да разбият Босна и Херцеговина. Ако не го направим, след 2014 г. ще започне процес на разпадане на Босна и Херцеговина. Да бъдем откровени", каза Будимир.

В програмата си той иска международна подкрепа за борбата против корупцията, санкции за всички политици, които говорят за отцепване от Босна, и действия за следвоенно помирение и за връщане на бежанците.

Будимир, който е представител на босненските хървати, представи подробно своя план за териториални промени между Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска, чиято цел е да се предотврати отделянето на Република Сръбска от общата държава.

Той поиска създаването на нов кантон с преобладаващо хърватско население в района на град Бръчко, който свързва източната и западната част на Република Сръбска.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?