Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без съдебна и образователна реформа инвестициите в България ще падат

Половината вложения на фирми от САЩ у нас минават през Холандия заради сигурната правна защита

5 коментара
Шефът на АмЧам Петър Т. Иванов, Светла Костадинова и Калоян Стайков от ИПИ представиха нова оценка на инвестициите на САЩ у нас, сн. БГНЕС

Работещата съдебна система, защитаваща бизнеса, и образователната система, предлагаща квалифицирани кадри за работни места на бъдещето, а не на миналото, са основните предпоставки за привличане на чужди инвеститори у нас и създаване на съществен икономически ръст. Данъчната основа е добра, а лансираните преди време идеи за премахване на корпоративния данък по-скоро ще привлекат спекулативни капитали, от каквито българската икономика няма нужда.

Това коментира изпълнителният директор на Американската търговска камара в България (АмЧам) Петър Т. Иванов пред журналисти по време на по-подробно представяне на преоценката на американските инвестиции у нас в периода 1990-2016 г., с която преди около месец бе запознат премиерът Бойко Борисов. Още тогава в отговор на негов призив за повече американски инвестиции у нас, представителите на АмЧам поискаха по-добра бизнес среда.

Новият статистически анализ, извършен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и финансиран от фондация "Америка за България", сочи, че инвестициите от САЩ са 2.5  пъти повече от отчитаните от Националния статистически институт. Причината за резликата е, че повече от половината от американските вложения в България не са директни, а влизат през други държави, където правната среда се смята за по-добра от българската и компаниите считат, че така интересите им и парите им у нас ще са по-защитени.

Преоценката нарежда САЩ на шесто вместо на отрежданото от НСИ и БНБ 13-о място по размер на инвестициите у нас. Реално направените от американски компании инвестиции в българската икономика са близо 4.5 млрд. лв. вместо отчитаните 1.915 млрд. лв. и това е консервативният анализ, уточниха Светла Костадинова и Калоян Стайков от ИПИ. Реално директно от САЩ у нас влизат 42.6 на сто от американските инвестиции. През Холандия, която от години е топ инвеститорът у нас, са вложени 38.8 на сто от американските капитали у нас. Близо 7 процента са влезли през Британските вирджински острови, близо 6% - от Люксембург. През Белгия са инвестирани 3.2 на сто от американските средства у нас, сочи анализът на ИПИ по данни от Търговския регистър за крайните собственици на фирмите с американски капитали у нас.

Капиталите минават през Холандия заради високата правна защита

Авторите за изследването посочиха, че ако се направи подобен анализ и за инвестициите от други държави, също ще се окаже, че съществена част от тях минават през Холандия.

Причината за откриването на холандски дружества от американски компании за бизнес в България е в това, че правната система там е позната, предвидима и на нея може да се разчита, че ще защити направените инвестиции от регистрираните в държавата дружества, обясни Петър Т. Иванов. "Работещата съдебна система е от изключителна важност не само за привличането на инвестиции, но и за запазването им", коментира той и допълни, че въпрос на една нощ е преместването на високотехнологичен бизнес или развоен център от една страна в друга. "Бавното правораздаване не е никакво правораздаване", посочи още една пречка пред бизнеса шефът на камарата.

Като друг сериозен проблем, очертаван и от българските бизнес организации неведнъж, от АмЧам посочиха липсата на квалифицирани кадри, които да отговарят на изискванията на новите инвеститори. По думите му често те предпочитат съседни държави за вложенията си, защото у нас няма достатъчно подготвени служители в областта на професиите на бъдещето и иновациите и ако влязат на българския пазар, ще трябва да "крадат" кадри на конкурентите си, което като цяло уврежда условията за правене на бизнес. Фирмите все повече предпочитат да наемат млади хора, владеещи чужди езици, и да инвестират в обучението им за специфичните нужди на своята дейност, тъй като гимназиите и университетите не им предлагат търсените кадри.  

Инвестициите в образование на са адекватни на търсенето на пазара

Според Иванов е необходима сериозна реформа във финансирането на образователната системата след анализ дали сегашните бюджетни инвестиции са адекватни на иновативните нужди на пазара на труда. "Да не се заблуждаваме, че всеки, който е бил добър по математика в средното училище, може лесно да се преквалифицира в програмист", коментира той.

Светла Костадинова пък очерта като проблем и манталитета на българските работници, които масово смятат, че веднъж завършили образованието си, не се налага допълнително обучение. "Само 2 процента от работещите хора в България са ходили на квалификационни курсове, предлагани им от работодателите", каза тя.

Липсата на електронно управление в страната създава сериозни бюрократични пречки за навлизането на нови инвестиции, посочи още един проблем президентът на АмЧам Красимира Чемишанска. Като медик и представител на компания, работеща в сферата на биотехнологиите, тя посочи, че от изключителна важност са инвестициите в иновативните технологии в сферата на здравеопазването, водещи до удължаване на човешкия живот и повишаване работоспособността на хората.

"Инвестициите обикновено се мерят в долари, а не е без значение дали те отиват в устойчиви или в бързооборотни сектори", коментира още Иванов. Преоценката на американските инвестиции за разглеждания период е показала, че една втора от тях са отишли за дълготрайни материални активи в преработващата промишленост, около 40 процента – в производството на електроенергия. Като нетни продажби обаче най-ефективни и възвръщаеми са инвестициите в селското стопанство, следвани от секторите на административните и спомагателните дейности, енергетиката и създаването и разпространение на информационни технологии и творчески продукти като филми, тв програми и други.

За сравнение голяма част от вложенията на инвеститорите от други държави са насочени към сферите на търговията, финансовите операции и сделките с недвижими имоти, посочи Калоян Стайков.

Цели региони са зависими от капиталите на САЩ

Той отчете още, че американските капитали са съсредоточени в София, заради регистрациите на фирмите, но съществен дял имат и в икономиката на още няколко области. В региона на Разград например над 75 на сто от всички чуждестранни инвестиции са американски. В Габрово делът на вложенията от САЩ в местната икономика е близо 20 на сто от всички чужди капитали, а в Стара Загора -  близо 12 на сто. Във Варна и Пловдив на вложенията от САЩ се падат съответно 8.8 и почти 7 на сто от всички инвестиции, сочи анализът на ИПИ.

По време на представянето на анализа бе отчетена и важността на филантропските инвестиции. Фондация "Америка за България" от 2009 г. до края на 2017 г. е вложила в обществени проекти 167 млн. долара от общо одобрено финансиране за 214 млн. долара у нас. Това я нарежда на второ място след безвъзмездната подкрепа от страна на частните компании, които са дали за благотворителност 266 млн. долара. За сравнение държавният бюджет е дал за филантропия в този период само 61 млн. долара. Индивидуалните дарения възлизат на 34 млн. долара.

В заключение Иванов посочи, че България има добра данъчна основа, а корпоративният данък е достатъчно нисък и не е пречка за инвеститорите.

"От изключителна важност обаче е върховенството на закона и предоставянето на стимули по сектори и лесна възможност за стартъпи и предприемачество", коментира още директорът на АмЧам. Според него трябва дигитализация на образованието, професиите и икономиката, защото това е бъдещето, а не да се създават изкуствени регулаторни пречки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #5

  Долар или евро - това е въпросът?! Съдебната реформа се нуждае от рамка, която да обхване новите философски проблеми в правото. Образователната реформа се нуждае от разделяне теорията на "левъли/нива", като 1-во ниво това е основата на предмета, второто е приложението, а третото е създаването на нов творчески продукт. В учебниците трябва да се застъпва основата на предмета, а в помагалата - "висшето знание": задачите, състезанията, олимпиадите. Сега децата са отвратени от кашата, която трябва да наизустят, а фирмите - от кашата в която попадат и за която трябва солено да платят на адвокати.

 2. Kruger
  #4

  Карай! Важното е да сме стабилни и да обичаме Путин:)

 3. Бивши комунисти НЯМА!
  #3

  2016-та 29-ти юни. Сегашният правосъден министър (не влязъл като депутат, въпреки че беше лидер в листата на родния си град) Цецка Цачева обяви от Пекин че сме приключили съдебната реформа. Аз не разбирам - за каква съдебна реформа говорят!?!?!?!

 4. edin.drug
  #2
  Отговор на коментар #1

  "на първо място сред чуждестранните инвестиции за периода 2017 се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро)"Раша е доста по надолу (с тенденции да слиза още по-надолу) между Кипър и Люксембург. Но това разбира се са само официални данни. Нямам съмнение за руския принос в черната икономика и политическо финансиране на клоуни като Сидеров и Каракачанов, на ДПС (техния политически хомункулус), без да става дума за традиционния партньор БСП, а защо не и тиквончовците, които са така послушни напоследък.

 5. Sgt. Pepper
  #1

  Разбира се, че са на шесто място, далеч пред инвестициите от Буркина Фасо, Фарьорските острови, Бенин и Того!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.