Без синя и зелена зона в София до 29 март

Без синя и зелена зона в София до 29 март

Столичната община временно спира плащането за паркиране в синя и зелена зони. Мярката ще важи от 17 до 29 март, съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

"В случай на голямо натоварване и липса на ред, ще направим допълнителни промени. Екипи на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ще следят за натоварването", пише още тя.

Безплатното паркиране в синя и зелена зона е една от мерките за овладяване на разпространението на коронавируса и за осигуряване на условия за по-голяма социална дистанция, които Фандъкова е предложила и оперативният щаб на София е приел.

Картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматично да бъдат удължени без да е необходимо отиване до пункт на ЦГМ.

Освен това на всички метростанции е въведена организация за напомняне на пътниците да запазват по-голяма дистанция един от друг.

Фандъкова казва още, че продължава засилената дезинфекция на всички превозни средства на градския транспорт. Екипи на транспортните оператори следят използването на всяка линия и се подготвя реорганизация спрямо натовареността.

Кметът моли всички софиянци, да спазват ограниченията и препоръките на Националния щаб и министерство на здравеопазването. "Да, промените се отразяват на живота ни, но имат за цел да го запазят. Благодаря на всички за усилията!Заедно ще се справим!", пише още кметът в социалната мрежа.

Миналата седмица се разбра, че общинското предприятие "Социален патронаж" ще бъде натоварено и със задачата да носи продукти на самотно живеещи възрастни хора. В момента то доставя храна на 1500 души. За изпълнението на допълнителните задачи ще се търси съдействие от доброволческото звено към общината, както и от БЧК.

В петък парламентът обяви извънредно положение в цялата страна, което ще продължи един месец. Причината е разрастващата се епидемия, предизвикана от новия коронавирус. Здравният министър Кирил Ананиев пък издаде заповед с ограничения - до 29 март увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафета. В моловете могат да работят само застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките.

В събота вечерта обаче шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че ще поиска от Министерския съвет да бъдат въведени по-строги мерки - да останат да работят единствено хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, както и държавните институции. Засега подобно ограничение не е въведено. 

Споделяне

Още по темата

Още от България