Без следи от Боян Петров около лагер 1, акцията продължава още ден

Надявам се на чудо, каза Атанас Скатов, от когото скрили изчезването на алпиниста, докато качвал съседния връх Чо Ойо

Без следи от Боян Петров около лагер 1, акцията продължава още ден

Операцията по издирването на Боян Петров приключи без успех и във вторник, съобщи Кирил Петков, който е част от екипа на българския алпинист, който за последно бе видян на 3 май да атакува сам хималайския връх Шиша Пангма. Пред бТВ Петков обясни, че акцията ще продължи поне още един ден.

Той каза, че китайските спасители са претърсили за следи от алпиниста в района на Лагер 1, но отново не са открили нищо.

"Утре денят ще е много хубав, ще е ясно и един допълнителен оглед на планината винаги е плюс", посочи Кирил Петков, който се намира в Хималаите. Той допълни, че продължава да се обследва територията между базовия лагер и Лагер 1. Проверяват се всички места, на които не е обърнато внимание преди това.

Всички участници в издирването вече се намират в базовия лагер, обяви Деян Петков от екипа на алпиниста, цитиран от "Дневник". До момента единствената открита следа от Петров е инсулинът му. Той е бил намерен в района на Лагер 3 (7500 м) от китайски катерачи.

В следващите дни от екипа на Боян Петров ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла издирвателната операция.

Радослава Ненова: Планината го искаше за себе си, аз - за мене

"Може да е хлътнал в пукнатина, което се случва доста често всъщност. Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но така или иначе не можем да знаем какво се е случило – дали е в цепнатина, дали е скрит в някоя пещера и да изчаква", каза партньорката на алпиниста Радослава Ненова.

Тя допуска, че може би само в началото е имал сили и се е скрил, но ако се е случило това, той е трябвало да е слязъл досега.

"Сега шансът е просто толкова минимален!... Но като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората - дали да са живи или не. Аз съм се хванала за надеждата, не за факти", каза още съпругата му.

"Със сигурност знаех, че много хора го харесват, но сега аз денонощно поучавам съвети, съобщения, всякакви варианти на помощ, свързват се с мен от различни точки на света и ми дават варианти за маршрута – неща, които можем да правим", каза още жената на алпиниста.

"Не мисля, че може да го е страх – той не се страхува в планината. На нас ни изглежда рисково и опасно, но той там си беше щастлив", допълни тя. Каза, че дори не е знаела, че Китай и Непал са в по-особени отношения и двете държави не знаели как да реагират на молба на трета страна да се обединят в името на нещо.

"Хората виждат нещо като "Биг брадър" тече на екрана, включват се, изключват се... Но реално смислените хора са малко, които знаят за какво става въпрос", каза още Радослава Ненова. Според нея без инсулин може да останеш жив достатъчно дълго.

На въпрос как вижда бъдещето, Радослава Ненова каза, че със сигурност с детето ще отидат до базовия лагер след време.

"За мен това беше една битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мен. И не спирахме с нея да се надиграваме.Ние сме много малки, за да можем да спорим с нея. Ако тя е решила...Аз не се сърдя на планината", каза жената на Боян Петров.

Атанас Скатов: Не знаех какво се случва

Докато спасителите издирват Боян Петров на Шиша Пангма, друг известен български алпинист Атанас Скатов успя в неделя да покори осемхилядника Чо Ойо без шерпи и кислород. В сърцераздирателно послание в социалните мрежи Скатов разкри, че неговият екип е скрил от него какво се случва с Петров.

"На 13.05 след слизането ми на лагер 2 научих от Мария Илиева в разговор по сателитния ми телефон за изчезването на Боян Петров. Отначало не повярвах и ми трябваше малко време да асимилирам какво ми говори. Реших, че е станала някаква грешка и тя не е разбрала добре. След уточнение за това от колко време той липсва започнах да осъзнавам какво се случва. Разбрах, че са скрили тази информация от мен, за да не ме притесняват по време на атаката ми към връх Чо Ойо", пише Скатов.

Той казва, че Боян Петров е човекът, от когото се е учил и вдъхновявал.

"(След изкачването на Чо Ойо без кислоред и шерп - б.р.) Мога да оценя още повече, това, което е направил той вече 10 пъти по всичките тези осемхилядника. Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп в момент, в който да не може да реагира. Той не се страхуваше от нищо! Поклон, Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му. Моите съболезнования! Осиротях. Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата и точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!", пише Скатов.

Българинът е изкачвал Еверест два пъти, но това ще бъде първият му опит без шерп и кислород.

Споделяне

Още по темата

Още от България