Без споразумение с ЕС Великобритания ще загуби половин милион работни места

Садик Хан

Половин милион работни места във Великобритания са застрашени, ако преди излизането на страната от Европейския съюз не бъде сключено споразумение за бъдещите ѝ отношения с общността, предупреди кметът на Лондон Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

Това сочи проучване, което той е поръчал на консултантската компания Кеймбридж иконометрикс (Cambridge Econometric). В него се казва, че съществува опасност от "изгубено десетилетие" на значително по-слаб икономически растеж, който ще доведе до загубата на 482 000 работни места и на 50 милиарда британски лири (67 милиарда долара) от изгубени инвестиции до 2030 година, ако най-лошият сценарий се превърне в реалност.

Хан призова министър-председателката Тереза Мей да гарантира, че Великобритания ще избегне такъв изход чрез договаряне на споразумение, което да позволява на страната да остане в общия пазар и митническия съюз.

Проучването обхваща девет сектора - от строителството до финансите. Най-много ще пострадат финансовите и професионалните услуги, които ще изгубят 119 000 работни места в страната.

Следват науките и технологиите (-92 000) и строителството (-43 000), допълва АФП.

Само в Лондон изгубените работни места могат да достигнат 87 000, но при все това столицата ще пострада по-малко от останалата част на страната.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?