Без споразумение в ЕС за списъка на трети страни, чиито граждани ще могат да влизат в блока

Без споразумение в ЕС за списъка на трети страни, чиито граждани ще могат да влизат в блока

Страните от Европейския съюз не постигнаха споразумение за "безопасния списък" на страните, чиито граждани от юли ще могат да влизат в блока, предаде Ройтерс.

Посланиците на 27-те страни членки заседаваха от вчера на обяд, за да определят критериите за предоставяне на право за достъп без карантиниране от сряда. Голяма част от дипломатите обаче са заявили, че трябва да се консултират със своите правителства. Официалните отговори от европейските столици се очакват до днес вечерта.

Един дипломат, цитиран от Ройтерс, каза, че засега САЩ, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни.

Европейската комисия е препоръчала първо да бъдат отворени вътрешните граници в съюза, а после поетапно да бъдат отваряни външните. Но първият етап не върви по план. Гърция изисква задължителни тестове за пристигащите от много европейски страни, вкл. Франция, Италия, Холандия и Испания, и поставянето им под изолация до излизането на резултатите. Чехия е заявила, че няма да приема туристи от Португалия, Швеция и някои райони в Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?