Без такса тротоарно право, ако обновяваш блока в София

Сега таксата излиза колкото санирането и възпира хората от ремонти на фасадите

Гратисен период за столичани, в който да не плащат тротоарно право, ако обновяват жилищната сграда, в която живеят. Това предлагат общинските съветници Владимир Кисьов и Вили Лилков от “Синята коалиция”. Предложението им предстои да бъде разгледано на сесията на Столичният общински съвет на 11 октомври. Управляващите от ГЕРБ все още не са решили дали да го подкрепят.

 

В момента има случаи плащането на тротоарно право да излиза по-скъпо или на една цена с боядисването на фасадата на блока за живеещите в центъра. Това възпира собствениците на имоти да обновят олющените си фасади. Това е и причината да внесем такова предложение за промяна в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, обясни Вили Лилков пред Mediapool.

 

Сигналът за нереално високата такса тротоарно право, за да стегнеш дома си, е дошъл от живеещи на ул.”Узунджовска”. Те с ужас установили, че санирането на кооперацията ще им струва колкото тротоарното право, което трябва да платят на общината.

 

В момента общинската наредба не прави разлика дали става въпрос за строителството на нова сграда или за ремонт на фасадата и покрива. Така собствениците на олющените стари сгради, както и паметниците на културата, които са предимно в центъра, трябва да плащат толкова колкото им струва самото саниране, показват разчетите на бизнеса. Той също подкрепя идеята за въвеждането на гратисен период, посочи Вили Лилков.

 

Такса тротоарно право се плаща предварително за броя дни, в които ще се монтира скеле на тротоара и движението ще бъде възпрепятствано. По този начин дори ремонта да приключи по-рано, бизнесът не е мотивиран да махне скелето, защото вече е платил примерно за месец.

 

София е разделена на четири зони, в които такса тротоарно право варира от 0.80 лв./кв.м до 1.20 лв./кв.м. Това означава, че например при фасада с дължина 10 метра, заеманата площ на тротоара ще е около 30 – 40 кв.м и за месец, в зависимост от това в коя зона е, блокът ще трябва да плати от 720 лв. до 1560 лв. При площ на фасадата от 250 кв.м цената на ѝ боядисването е 2000 – 2500 лв., мотивират се двамата съветници от “Синята коалиция”.

 

За това те предлагат при ремонт на фасади да се дава седем дни гратисен период за сгради до 6 етажа и 10 дни за блокове над 6 етажа и паметници на културата. Тези срокове не са определени случайно. Те се основават на данни от бизнеса за нужното време за саниране на една фасада, обясни Вили Лилков. При сградите паметници на културата е необходим по-дълъг срок, защото по фасадите им има орнаменти, чието възстановяване отнема повече време.

Споделяне

Още от България