Без търг КРС разпредели 5G честотите

Жалба от получилия най-ниските честоти забавя истинското внедряване на технологията

Без търг КРС разпредели 5G честотите

Интересен казус доведе до прекратяване на обявения в началото на февруари търг за предоставяне на три блока от по 100 мегахерца в радиочестотния сектор, необходими на мобилните оператори за развитието на 5G мрежите им. Вместо надпреварата, която трябваше да се проведе на 15 март и да започне от 4 млн. лв. със стъпка над началната цена от 100 хил. лв., Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е излязла с решение, според което всеки от телекомите – "Виваком", А1 и "Теленор", получава по един отрязък. Това обаче не се приема от притежаващата "Виваком" БТК. Тя обжалва решението да получи най-ниските честоти и това със сигурност ще забави предоставянето на честотния ресурс и истинското въвеждане на 5G технологиите в България.

Обявеният от КРС търг беше за три разрешителни за национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz, със срок от 20 години.

От взетото на 10 март от комисията решение за спиране на търга става ясно, че заявления за участие в него до посочения срок – 25 февруари, са подали и трите оператора. БТК е заявила интерес и към трите слота, А1 е поискала честотната лента 3600-3700 MHz и отрязъка от 3700-3800 MHz, като "Теленор" е поискала само последния слот. След изтичането на срока за кандидатстването обаче, на 8 март, БТК заявила смяна на честотния ресурс, но от КРС не посочват каква.

Експертната комисия по провеждането на търга не приема това заявление, защото е подадено след срока.

И тук се забърква казус, вследствие на който честните ресурси се разпрееделят административно.

От КРС посочват, че според правилата на търга не е възможно един телеком да получи повече от един слот честоти. В същото време, ако за една лента има само един кандидат, търг не се провежда и той получава поисканите мегахерци. Ако същият кандидат бъде допуснат и до другите наддавания, би означавало да получи две ленти, което е недопустимо.

Така, явявайки се единствен кандидат в надпреварата за най-ниския честотен ресурс, БТК е отрязана от достъп до останалите два конкурса. Така обаче А1 остава сама в битката за втория отразък и съответно също го получава, което пък елиминира телекома от наддаването за третия слот и той остава за "Теленор". Реално липсата на конкуренция за първия отрязък честоти води до решението на КРС да даде разрешителните за ползване на съответните ленти – от 3500 до 3600 мегахерца за БТК, от 3600 до 3700 MHz за А1 и от 3700 до 3800 MHz за "Теленор".

Разпределените по този начин честотни ленти "съвпадат напълно с определените към момента за ползване честотни ленти, предоставени на трите предприятия с временни разрешения, което допълнително ще облекчи прехода от временни към постоянни разрешения", пише в решението на регулатора.

БТК остава недоволна от този развой на събитията и обжалва решението на КРС.

Mediapool отправи въпроси към БТК и КРС за съдържанието на промененото заявление на БТК, за мотивите, с които се обжалва решението за прекратяване на търга и за разпределянето на радио-честотния ресурс.

От телекома заявиха, че вярват, че най-добрият начин за придобиване на 5G честоти е чрез търг.

"Това е в най-добър интерес както на потребителите, така на участниците в търга, а и на самия регулатор. Търгът гарантира както прозрачност за всички участващи страни, така и максимални приходи от предоставения спектър за държавата. Търгът стимулира конкуренцията между операторите, както и иновации, които в крайна сметка са в полза на потребителите. Ние вярваме, че прозрачността и честността, които тръжната процедура предлага, са от изключително голяма важност, когато има конкурентен интерес за определена честотна лента, какъвто е случаят в България с честотите за 5G", посочва се още в изявлението на компанията.

"Ще проведем среща и ще търсим начини да продължим напред, защото в национален интерес е да се ускори процесът, ако е възможно. Ако не, това ще бъде оставено в ръцете на съда", коментира пред Ройтерс председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. Според него подобно производство може да отнеме месеци или дори години. Дори ако регулаторът издаде лицензите за честоти, те не могат да бъдат изпълнени, преди съдът да се произнесе по жалбата на БТК, допълни той.

Димитров не посочва изход от ситуацията, но според източници на Ройтерс вариантът е да се проведе нов търг за лицензите.

И трите мобилни оператора пуснаха пробно първите 5G услуги в България, но на базата на предоставения им вече честотен ресурс и за момента те се предлагат само в най-големите градове на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес