Без ток и вода жителите на Тексас се борят със студа

Без ток и вода жителите на Тексас се борят със студа

Властите в американския щат Тексас предупредиха за "бедствие в бедствието" при изключително студеното време, което остави без отопление и вода хората. Управляващите казаха на жителите да се подготвят да продължат да бъдат без ток вероятно до края на седмицата, предаде Ройтерс.

На хората в над 100 окръга в Тексас беше препоръчано да преваряват водата за пиене, след като пречиствателните заводи все още са засегнати от прекъсвания на електроснабдяването.

Над 12 милиона души във втория по големина американски щат с население 29 милиона души нямат питейна вода в домовете си или имат, но с прекъсвания.

Без ток остават 2.7 милиона домакинства.

Очаква се студът да продължи и през останалите дни от седмицата, а възстановяването на електроснабдяването ще бъде бавно, при положение че щатът е загубил 40 процента от своя капацитет.

Болници в Хюстън, най-големия град в щата, и на други места в Тексас съобщават, че нямат вода.

Според наличните данни студът е взел 21 жертви. Властите се опасяват, че много повече хора са загинали, но телата им още не са намерени.

Студеното време постави някои жители пред избора дали да останат на тъмно и студено в домовете си, някои от тях със замръзнали или спукани водопроводи, или да бъдат изложени на възможен контакт с болни от Covid-19 в местни помощни центрове.

Петролните производители и рафинериите в Тексас остават затворени от края на миналата седмица. Губернаторът Грег Абът нареди да бъде спрян износът на природен газ от щата с цел да се ускори възстановяването на електроснабдяването.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?