Според първия внесен пакет законодателни мерки срещу енергийните монополи

Без ток при две неплатени сметки или дълг от 155 лв., но не и през уикенда

Пускането на спряно по вина на абоната захранване ще е без такса, но с подаване на искане

Без ток при две неплатени сметки или дълг от 155 лв., но не и през уикенда

Електроразпределителните дружества ще имат право да спират тока на неизрядните си клиенти, само ако не са платили две сметки или дългът им е 155 лв., но няма да могат да оставят без захранване нередовните си абонати в петък или в последния работен ден преди празник. Ще могат да отвъртят бушона едва в първия работен ден, като три дни по-рано ще са длъжни да предупредят потребителя, че в съответното време ще му бъде прекратено снабдяването.

 

При никакви обстоятелства вече не могат да ви спират тока в петък или например преди Коледа, заяви пред журналисти в парламента Явор Куюмджиев, зам.-председател на енергийната парламентарна комисия и депутат от БСП. Той внесе в петък в деловодството на Народното събрание първия пакет от поправки в Закона за енергетиката, които трябва да защитят по-добре правата на потребителите, докато според снабдителите това може да се уреди в общите им условия на договор, които в момента са в процес на промяна, разглеждана от енергийния регулатор.

 

Корекциите, които преди време бяха обсъдени с граждански организации, но не и с представители на електроразпределителните предприятия (ЕРП), предвиждат още доставчиците на електроенергия да са длъжни да възстановят за своя сметка електрозахранването на прекъснат клиент, след като той си погаси задълженията. В момента ЕРП-ата искат такси от 19 лв. за повторно включване на абоната на следващия ден, а ако той иска експресно да му бъде пуснат тока плаща двойно.

 

Вече се предвижда възстановяването на електрозахранването да става в рамките на 8 часа не от момента на погасяването на дълга, а от "подаване на искане за това", като крайният срок ще е 12 часа на следващия ден.

 

Друга поправка предвижда доставчиците да нямат право да съставят протоколи за коригиране на количествата измерена електрическа енергия без присъствието на клиента. Срещу това се обявиха ЕРП-ата с мотива, че това е единственият начин, когато установят кражба на електроенергия, да си възстановяват щетите и така на практика ще бъдат длъжни да предупреждават нарушителите, че ще ги проверяват.

 

Искаме да защитим гражданите от монополите – естествени, изкуствени, и тези усилия срещат огромен отпор от съответните засегнати страни, коментира Явор Куюмджиев внесените поправки, част от които се определят като спорни дори от негови съпартийци.

 

Депутатът, който бе зам.-министър на енергетиката по времето на Тройната коалиция, коментира като несъстоятелни твърденията, че промените отварят вратата за крадците на електричество, че токът ще поскъпне заради увеличените разходи на дружествата и че по този начин се поощряват малцинствата да не плащат сметки.

 

Който е неизряден, ще му се спира тока, но вече няма да може да се спира за един лев дължима сума или един ден просрочена фактура, заяви Куюмджиев. Според него голяма част от предложените мерки не предизвикват допълнителни разходи или са толкова малки, че са пренебрежими спрямо оборотите и гарантираните печалби на дружествата.

 

Куюмджиев заяви, че това е само първият пакет промени, свързани с монополите. До края на годината имаме амбиция да се променят отношенията не само в енергетиката, но и в банковите услуги, супермаркети, хипермакети, каза той. Например за банките се обмисля, когато човек има ипотека, която не може да плаща и банката усвои жилището му, с това да прекъсне и неговия ангажимент. Друга идея е да се поработи и върху системата от такси, защото е безумно да дължиш два лева такса за някоя държавна услуга, а пък да платиш пет лева такса на банката, каза Явор Куюмджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?