Без цигарени лицензи останаха четири фабрики на Булгартабак

Без лиценз за производство на тютюени изделия останаха дружествата от системата на Булгартабак холдинг в Шумен, Плевен, Хасково и Асеновград. Това реши в четвъртък Министерски съвет. На четирите дружества ще бъдат отнети издадените едногодишни лицензи.

Безсрочни разрешения за производство на тютюневи изделия ще бъдат издадени на "Пловдив-БТ", "Благоевград-БТ" и "София-БТ".

Румен Порожанов от финансовото министерство обясни, че само дружество "Видин-БТ" не е подало молба за лиценз, защото е в процедура по несъстоятелност.

Четирите фабрики са получили отказ, поради несъответствия в подадените документи, каза Порожанов. Според Закона за тютюна и тютюневите изделия условието било дружествата да разполагат със собствена търговска марка за производство на изделия или да притежават лицензионни права за такива. А предприятията са с прекратени лицензионни договори от Булгартабак холдинг за производство на марките, допълни той.

Изпълнителният директор на Булгартабак холдинг Георги Костов каза, че цигарените фабрики без лиценз ще се трансформират в тютюнопреработвателни.

Според директора на холдинга четирите дружества, след като бъдат оздравени, ще се предложат за приватизация като фирми за преработка на тютюн. Очаква се да бъдат съкратени 600 души от общо 800-те, заети в тях.

Още от Бизнес