Без увеличение на бюджетните заплати от 1 юли

Без увеличение на бюджетните заплати от 1 юли
Заплатите на държавните служители засега няма да се увеличават от 1 юли, обяви министърът на държавната администрация Николай Василев в сряда.

''Намираме се в условията на незапомнена криза и да говорим за увеличение на заплатите е все едно да говорим за посещение на театър по време на урагана "Катрина", разясни министър Василев.

Според него евентуално увеличение на заплатите в бюджетния сектор може да се обсъжда едва, след като се видят резултатите от изпълнението на бюджета. ''В средата на март е рано да се говори за увеличение на заплатите'', посочи Василев, въпреки че Законът за държавния бюджет предвижда ръст на заплатите с 10 % от 1 юли.

Министърът на държавната администрация разказа как в неформален разговор с останалите министри, включително и с финансовия министър Пламен Орешарски, било установено, че надали ще има ведомство, което да осигури макар и част от заложеното в бюджета 10-процентно увеличение на заплатите от 1 юли.

Министър Василев обясни, че има ''и по-лоши неща от това да не се вдигнат заплатите - ако "гръмне" бюджета и финансовата система''. При такова стечение на обстоятелствата нямало да има значение с колко нули са заплатите. ''През 1996 година, например, заплатите бяха по-големи'', припомни Василев.

Той коментира все пак, че ръководителите на ведомства могат сами да преценят с колко да вдигнат заплатите, ако съкратят служители. По този начин могат да бъдат вдигнати и заплатите в МВР, където от 1990 година не е имало никаква реформа в това отношение, допълни Николай Василев.

''По време на нашия мандат, въпреки много статии за раздуване на щата ние сме намалили администрацията със 17 000 души'', похвали се Василев.

Първият знак за това, че държавните служители ще се разминат с по-високи заплати, дойде в средата на февруари, когато в постановление на правителството не бе записана датата 1 юли. Тогава социалният министър Емилия Масларова обаясни, че това са временни мерки във връзка с кризата. Финансовият министър Пламен Орешарски пък каза, че ще стане ясно дали ще има увеличаване на заплатите през юни, когато се види изпълнението на приходната част от бюджета.

На въпрос възможно ли е заплатите да бъдат замразени заради лоша приходна част тогава Орешарски отговори, че "в условия на глобална криза и негативни въздействия включваме всякакви варианти, в това число и да са повече приходите".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?