Без уволнения в ГДБОП за бруталното нахлуване на погрешен адрес

Сн. МВР

Няма да има оставки и уволнени спецполицаи заради бруталната операция на ГДБОП на погрешен адрес в столичния квартал "Левски Г". В началото на октомври екип на антимафиотите разби по погрешка вратата на младо семейство, арестува и наби млад мъж и рита съборената му на пода жена, която е родила наскоро.

Вътрешният министър Христо Терзийски обясни по време на парламентарния контрол, че грешките са допуснати от началник на отдел в ГДБОП и лидера на екипа, нахлул на погрешния адрес.

Имената на полицаите остават тайна. Министърът обясни, че те са нарушили служебната дисциплина, допуснати пропуски при определянето на точния адрес и вече са наказани дисциплинарно. След грубата грешка на ГДБОП са поднесени извинения на пострадалото семейство и е закупена и монтирана нова врата, каза Терзийски.

Той обясни, че през последните четири години други подобни грешки не са допускани. Преди две години спецполицаи влязоха в дома на невинни хора в Бургас заради сгрешна предварителна информация. След това пак се наложи да се оправя вратата и да се поднасят извинения.

Грешката, допусната от екипа на ГДБОП в София, бе много по-тежка заради упражненото физическо насилие върху очевидно беззащитни хора.

Акцията на ГДБОП бе проведена на 5 октомври. Тогава бе съобщено, че са арестувани общо 14 души при операция срещу престъпна група за лихварство, рекет, разпространение на наркотици и имотни измами.

Антимафиотите са щурмурвали апартамент на младо семейство с новородено дете и са арестували мъжа, който няма нищо общо с подозираната престъпна група. Малко по-късно той е освободен. Преди това обаче е закопчан с белезници, удрян и обиждан, разказа самият той и допълва, че насилие е упражнено и върху съпругата му.

"На нас ни викаха: "Боклуци, млъкнете! Телефоните дайте, телефоните дайте", разказа Десислава Крумова, роднина на семейството, в чиито апартамент бяха нахлули полицаите. Тя допълни, че поискала обяснения за грешката, а служител от ГДБОП ѝ отговорил: "Еми, госпожо, мапс-ът ни доведе, навигацията".

ГДБОП има дълга история с нахлуване на погрешни адреси. През 2010 г. маскирани и въоръжени полицаи влязоха в дома на певеца Красимир Аврамов и го арестуваха. След това се извиниха. Тогава чуждестранни медии съобщиха, че при същата акция, отново по погрешка, полицаи са влезли и в дома на френски банкер.

Година по-късно варненско семейство се оплака, че са разбили вратата им рано сутрин, след като сбъркали входа на блока. През 2014 г. полицаи нахлуха в дома на възрастно семейство от Видин. Впоследствие тогавашният вътрешен министър Йордан Бакалов лично ги посети и им се извини. През 2018 историята се потретва в Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България