Без уволнения за кражбата в полицията

Нито един служител на Столичната дирекция на полицията (СДП) няма да бъде уволнен заради кражбата от сградата ѝ, при която изчезнаха купчина дознания и веществени доказателства. В понеделник завърши вътрешната проверка по случая, наложени са три дисциплинарни наказания.

Зам.-директорът на СДП комисар Стоян Велчев го отнася, тъй като той е изпълнявал длъжността директор към момента на кражбата. Странното обаче е, че не нито от софийската полиция, нито от МВР можаха да кажат какво точно е наказанието. Изглежда санкциите за висшестоящи полицаи не се обявяват.

За разлика от това на Стоян Велчев,  наказанията на другите двама служители са обнародвани. Главен инспектор Митко Митев, началник група в Охранителна полиция, е порицан за срок от една година. Той не е предприел необходимите мерки за гарантиране на сигурността на помещенията в сградата и за евентуалното предотвратяване на нерегламентирано проникване в нея. Не е бил организиран вътрешен обход на коридорите след приключване на работното време. С писмено предупреждение за срок от шест месеца ще бъде наказан главен инспектор Димитър Воденичаров. Проверката е установила, че той като главен оперативен дежурен не е заострил вниманието на служителите от охранителна полиция за предотвратяване на нежеланото влизане в сградата и не им е поставил конкретни задачи за обход на коридорите по време на нощната смяна.

От една страна от МВР информират, че 100 процента от изчезналите дознания са  възстановени и няма никаква пречка за продължаването им. От друга – изтъкват, че липсите след инцидента няма да се отразят по никакъв начин на хода на досъдебното производство. Няма яснота по въпросите, къде са намерени откраднатите папки, както и кой е извърши на престъплението.

Софийската полиция бе обрана на 22 август. Отмъкнати бяха 9 дела и веществени доказателства от стаите на дознателите на втория етаж. Сред тях бе и това за грабежа от инкасова кола на половин милион лева, паркирана пред „Техномаркет”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?