Без вдигане на вноските по-големият стаж няма да увеличи пенсиите

Без вдигане на вноските по-големият стаж няма да увеличи пенсиите

Синдикатите са склонни да обсъждат с държавата и работодателите увеличаването на стажа за пенсия само ако се декларира политически ангажимент за плавно повишение на осигурителните вноски в следващите десет години. Това стана ясно след петъчното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров каза пред журналисти, че синдикатите са настояли за обща политическа декларация в парламента, че първо ще спрат да намаляват вноските и плавно ще започнат да ги увеличават, за да капитализират системата.

“Между 6% и 9% трябва да бъдат вдигнати вноските, за да бъде изчистен дефицитът на НОИ, който в момента е в размер на 2.1 млрд. лева. Това не може да стане утре и веднага, но в следващите 8-10 години“, коментира той.

Синдикатите искат още следващата година осигурителната вноска да бъде увеличена с два процентни пункта и да се върне на нивата от миналата година като 1% отиде във фонд “Безработица“. Синдикатите искат плавното увеличение на вноската да е и за първия, и за втория стълб на пенсионната система.

Според синдикатите като основна цел на реформата трябва да бъде формулирано постигането на 65% заместване на дохода от първия стълб, 20% от втория стълб и 10% от доброволното осигуряване. “Ако не се увеличи вноската, всички останали обсъждани варианти не водят до увеличаване на коефициента на заместване“, заяви Димитров, като се позова на актюерски разчети на НОИ. Анализът на осигурителния институт сочел, че през 2040 година, ако няма увеличение или на дохода, или на вноската, няма да има и повишение и на коефициента на заместване.

Социалният министър Тотю Младенов е казал по време на срещата, че 2/3 от предложенията на синдикатите са приемливи, но не е уточнил кои две трети, поради което все още не е ясно дали правителството е готово да тръгне към плавно повишаване на вноските, което е в разрез с предизборните му обещания, че ще ги намалява.

По-рано Младенов коментира пред журналисти, че най-приемливият в момента за обществото вариант е да се върви към увеличаване на осигурителния стаж - съответно да стане от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете от 1 юли 2011 година и да няма увеличение на възрастта.

Работодателите обаче са категорично против тази мярка. След заседанието Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира пред журналисти, че според бизнеса увеличение на вноските е неприемливо и алтернативите са спиране на течовете, ограничаване на ранното пенсиониране, и по-добро управление на Сребърния фонд.

Работодатели и синдикати са се спречкали и за идеята да се криминализира неплащането на вноски върху пълния размер на заплатата. На заседанието от страна на бизнеса е прозвучало и шеговитото контрапредложение да се вкарват в затвора работници, които не ходят на работа.

Синдикатите са поискали от НАП информация какъв е броят на работодателите, които не осигуряват служителите си върху пълния размер на възнаграждението. По неофициални данни на синдикатите 500 млн. лева са дължимите пари към НОИ от некоректни работодатели. Според Димитров за неплащане на вноски може да има от една до три години в затвор.

Бонусите към пенсиите на тези, които са изпълнили условията за стаж и възраст за пенсиониране, но продължават да работят, без да им е отпусната пенсия, е възможно да бъдат и по-големи от вече предложените – 2.4 на сто за всяка допълнителна година осигурителен стаж, каза пред журналисти социалният министър Тотю Младенов. Той допълни, че се правят разчети за бонуси от 2.4 процента, три процента и 3.5 на сто.

Според синдикатите лесно ще се постигне консенсус по предложението за данъчни облекчения за работодателите, които осигуряват допълнително своите служители в частни пенсионни фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България