Без входни визи за българите по време на Олимпиадата в Гърция

Няма да има входни визи за българи по време на Олимпиадата в Гърция, заяви посланикът ни в Гърция Стефан Стоянов пред Би Ти Ви. Той припомни, че всяка година южната ни съседка се посещава от половин милион наши сънародници, а около 200 000 живеят и работят там. Заради мерките за сигурност, бе обсъждан вариант за временно ограничение чрез въвеждане на входни визи за туристите.

Според Стоянов от гръцка страна се предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността по време на Олимпиадата.

Гръцката столица от 1 август е под пълна обсада, пишат вестниците в южната ни съседка. От неделя са в сила различни ограничения, като например за движението на моторните превозни средства, работното време на магазините, пропускателния режим за различните обекти и други.

Глобите за нарушителите започват от 20 евро за хвърлена на улицата цигара и стигат до 5 хиляди евро за по-големи нарушения.

Атина е превърната в непревземаема крепост по въздух, суша и вода, предупреждава в заглавие в. Вима, като пояснява, че на бойна нога вече са над 70 хиляди служители от полицията, армията и бреговата охрана, както и местни и натовски антитерористи и подразделения за борба с радиологочини и биохимични зарази.

Под обсада са също 216 хотела в цяла Гърция, в които се предвижда да бъдат настанени членовете на Международния олимпийски комитет и ВИП-гости на игрите. Очакванията на организаторите са за Олимпиадата да пристигнат президенти, премиери и високопоставени лица. Мерките за сигурност са в зависимост от степента на риск, определена за всяка от спортните делегации, които ще участват на игрите. В списъка с най-висока степен на риск са поставени САЩ, Израел и Великобритания. За среднорискови са приети други 30 страни, сред които Австралия, Русия, Япония, Корея, Полша, Египет, Дания и други.

Засилена е охраната на 1200 съоръжения на електрическата компания /ДЕИ/, на телекома ОТЕ и на водосдабдителната компания. Увеличено е полицейското присъствие над 15 площада в Атина. Под лупа са поставени и пристанищата в цялата страна. Задействани са всички оперативни центрове и камери. Забранени са полетите над олимпийските съоръжения с изключение на намиращия се от няколко дни в небето над Атина дирижабъл, а също и на хеликоптерите на гръцката полиция и армията.

На различни места в самата столица са разположени противовъздушни батареи, оборудвани с ракети Пейтриът, над Атина кръжат натовски самолети за ранно предупреждение АУАКС, а в морското пространство около гръцката столица в бойна готовност са приведени кораби на гръцкия флот и на Алианса.

Още от България