Без вицето на НДСВ и без дума за престъпността и корупцията

Без вицето на НДСВ и без дума за престъпността и корупцията

В отсъствието на вицепремиера Даниел Вълчев от НДСВ, но придружен от другите си двама заместници  – Ивайло Калфин от квотата на левицата и Емел Етем от ДПС, министър-председателят Сергей Станишев направи в петък публичен отчет за двугодишната дейност на оглавяваното от него коалиционно правителство.

Премиерът отговори, че Вълчев в чужбина и че му била изпратена изрична покана за отчета.

Отсъствието на вицепремиера направи впечатление във връзка с предположения за промени в кабинета след местните избори, чрез които да се избегнат предсрочни парламентарни избори след очакваното разместване на политическите пластове наесен при по-слабо представяне на управляващите и възход на нови. Станишев отклони конкретния отговор, като напомни, че правителствените промени през юли са били извършени след консултации в съвета на коалицията.

“Фактори” клатят лодката, “за да се качат на кораба”

Налице е ясна и правилна тенденция за по-добро бъдеще и има ясна политическа воля на трите партии в управляващата коалиция това правителство да завърши успешно пълния си мандат, каза Сергей Станишев. "И тези фактори, които се надяват да разклатят лодката, за да се качат на кораба, за да реализират своите икономически цели, ще срещнат сериозен отпор. И тези, които си мислят, че ще има нова 1997 година, и хората ще плащат за личните им амбиции, си правят грешна сметка...някои политици са се залетели и вече мислят, че си говорят единствено с небесата", предупреди премиерът. Според някои слухове през есента ще има масови “бунтове”. Наскоро столичният кмет Бойко Борисов прогнозира предсрочни избори напролет, но не е споменавал за бунтове.

Запазихме финансовата стабилност, доходите нараснаха

Отчетът на Станишев, съдържащ познатите данни за финансовата стабилност и доходите, продължи един час и той допусна, че може да е отегчил присъстващите, но обясни, че документът е от 191 страници.

Премиерът не обели и дума за секторите, към които има особена чувствителност както сред българското общество, така и в ЕС – борбата с престъпността, корупцията по високите етажи, реформата в съдебната система, модернизацията на армията, проблемите с малцинствата, качествената промяна на образованието, преструктурирането на здравеопазването, заради липсата на което правителството бе подложено на вот на недоверие.

В замяна на това специално внимание бе отделено на размера на целевата субсидия за читалищата за тази година – цели 4 млн. лв. за 1400 читалища, което е повече от четири пъти спрямо 2003 г., и за капиталови разходи в културата – 14 млн. лв. вместо 2 млн. лв. преди 4 години, както и 11 млн. лв. за българското филмопроизводство за последните две години.

Като илюстрация на финансовата стабилност премиерът посочи известни вече факти – ръст на приходите за полугодието със 17% до 7.7 млрд. лв., разходна част – 5.5 млрд. лв. Излишъкът в бюджета от 1.7% през 2004 г. вече е 3.6% в края на 2006 г. Дългът слезе до 19.2% от БВП, разходната част на бюджета се е свила до малко над 37%. Фискалният резерв е над 7 млрд. лв.

Растежът е стабилен около и над 6%, само в индустрията ръстът е над 14% - най-високият в Европа, ръстът на потреблението е 7.6%.

Чуждите инвестиции за последните две години са с 40% повече от целия период от началото на прехода и миналата година са били 4.105 млрд. евро, а за първото полугодие те са над 2.1 млрд. евро.

Минималната работна заплата нараства устойчиво, като за първите две години от мандата на правителството е повишена от 150 лв. през 2005 г. до 180 лв. през 2007 г. или с 20%.

За двете години от това управление средната работна заплата е нараснала с 21% и в края на 2007 г. ще стигне 421 лв.

От началото на мандата минималната пенсия нарасна с 49%, средната пенсия за двете години управление се увеличи с 35.5% до близо 39% от средната работна заплата.

Коментарът на премиера за ценовия скок и високата инфлация за последните месеци не бе нов – цените нарастват заедно с доходите, доближавайки се до европейските, много фактори влияели на поскъпването – международни цени, скок на горивата, климатични фактори, повишено търсене.

Станишев повтори, че правителството не може да се намесва в ценообразуването, но ще информира обществото за цените на производител, на едро и на дребно.

Той прогнозира, че след като отшуми туристическият сезон, цените щели да се понижат.

Премиерът обяви вече известните мерки на правителството в областта на данъците за следващата година и намаляването на осигурителната тежест. Той прочете и данните за заетостта и безработицата, която е 7.4% или най-ниската от август 1991 г.

Срокът за получаването на обезщетение при бременност и раждане се увеличи от 135 дни на 315 дни, като размерът на обезщетението за този период е 90 процента от заплатата, която е получавала майката, посочи още Станишев.

В отчета на правителството му фигурират още числа за осигурените безплатни тетрадки и учебници за социално слаби семейства, за новите учебни автобуси и прочие достижения.

Националната агенция за сигурност тръгва наесен

На въпрос дали създаването на Националната агенция за сигурност (НАС) е форма на критика към работата на вътрешния министър, Станишев отговори, че ако не е бил доволен от Румен Петков, щял да го помоли да си отиде от правителството.

Той каза, че една от идеите за агенцията е да се концентрира и по-добре да работи контраразузнавателната общност, както и националната сигурност в широк аспект. Друга цел е да се вложат допълнителни усилия в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Премиерът подчерта, че това не е изземване на основни функции на МВР и не коментира идеята на Румен Петков да дублира с ново спецзвено в МВР функциите на НСС, която ще премине към НАС.

Безпокойство от купуване на гласове наесен

Станишев изрази и безпокойство си от купуване на гласове в предстоящите местни избори. Той се мотивира с появата на много бизнеспартии и сдружения, които “се маскират като граждански” организации или такива с местна насоченост. Това ще доведе до пъстри общински съвети след изборите наесен и трудно формиране на стабилни мнозинства, каза Станишев.

В отговор на въпрос той каза, че партиите от тройната коалиция няма да харчат държавни пари за предизборните си кампании. В същото време се застрахова още отсега, че ще той и министрите му ще продължат обиколките на страната и прерязването на ленти. Той отбеляза, че няма да се откаже от откриването на нов участък от магистрала “Тракия” в началото на октомври. “Да не искате да поканя кмета на София?”, не препусна случая да се закачи с лидера на ГЕРБ премиерът.  

Отчетът на кабинета е качен на сайта на Министерския съвет www.government.bg.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?