Без втори спасителен пакет Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната

Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, ако не бъде приета втора програма за финансова помощ от международните кредитори на обща стойност 130 милиарда евро. Това заяви във вторник говорителят на гръцкото правителство  Пантелис Капсис пред телевизия Скай. Той поясни, че без такова споразумение Гърция няма да има достъп до пазарите и няма да може да обслужва външния си дълг, предаде Ройтерс.

"Трябва да бъде подписано споразумение за спасителен план, в противен случай сме извън пазарите, извън еврото. Ситуацията ще бъде много по-лоша", заяви говорителят.  

Инспектори на ЕС, МВФ и Европейската централна банка трябва да пристигнат в Атина в средата на януари, за да уточнят спасителния план, договорен по принцип от европейските лидери през октомври.
В следващите две седмици Гърция трябва да покаже напредък в изпълнението на редица непопулярни реформи в пенсионната система, приватизацията, трудовия пазар, в противен случай преговорите с "тройката" на ЕС, МВФ и ЕЦБ ще се натъкнат на проблеми.

Проучвания на общественото мнение показват, че хората искат правителството да направи всичко необходимо, за да остане Гърция в еврозоната, макар че не са съгласни с планираните икономии. В последните дни представители на правителството предупредиха, че връщането към драхмата би било ад.

По-рано и Атина, и партньорите ѝ в ЕС считаха като крайно нежелателен евентуален сценарий за излизане на Гърция от еврозоната, тъй това може да доведе до задълбочаване на европейската дългова криза.
Новият спасителен план предвижда частично отписване на гръцкия суверенен дълг, рекапитализация на местни банки и по-нататъшно финансиране на бюджетния дефицит на страната, но само ако тя изпълни предписаните строги мерки за икономии.

Правителството на Гърция води преговори с частни кредитори за преструктуриране на дълга. Постигнатата договореност трябва да бъде отчетена при решението за отпускането на новия спасителен пакет през март.
Следващите три до четири месеца са най-критични и това причината да съществува сегашното правителство, каза още Капсис.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?