Без западни лидери на военния парад в Пекин, но с Путин

Владимир Путин и Си Цзинпин по време на парада в Москва на 9 май тази година.

Главните западни лидери няма да присъстват на военния парад в Китай следващата седмица, с който ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от края на Втората световна война и от победата над Япония, предаде Ройтерс във вторник. Така китайският лидер Си Цзинпин ще наблюдава парада - най-представителната международна проява в страната за тази година, редом с лидери и високопоставени политици от Русия, Южна Корея, ЮАР, Судан, Венецуела, Северна Корея, както и представители на международни организации.

Европейски и американски представители нееднократно изразиха тревога, че демонстрацията на военна мощ ще изпрати неправилен сигнал в неспокоен район, в който Китай все по-често заема твърда позиция в териториалните спорове, отбелязва Ройтерс.

Пристигането на руския президент също е фактор, повлиял върху решението на западните лидери, казали пред агенцията дипломати.

До момента държавни и правителствени ръководители от 24 страни са потвърдили присъствието си на парада на 3 септември. В Пекин във вторник бе публикуван списък на чуждестранните гости, потвърдили присъствието си. Сред тях освен руския президент Владимир Путин са президентите на Южна Корея Пак Гън-хе и на Южна Африка Джейкъб Зума. Чешкият президент Милош Земан ще бъде единственият лидер на страна от ЕС на парада. Други 25 държави ще изпратят свои официални представители. Франция и Италия ще изпратят външните си министри, а САЩ, Германия и Канада - посланиците си в Китай.

Потвърдено е също участието на ръководителите на 10 международни организации, сред които и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Сред очакваните гости се споменава и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, допълва агенция РИА Новости.

Наблюдателите отбелязват отсъствието на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Пхенян изпраща на парада в Пекин - най-близкия съюзник на Северна Корея - члена на Политбюро и секретар на ЦК на Корейската трудова партия Цой Рьон-хе, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на висш дипломат в Пекин.

Няма да има никакъв официален представител на Япония, която Пекин обвинява, че все още не е направила достатъчно, за да признае размера на японските военни престъпления по време на окупацията на Китай. В лично качество ще присъства бившият японски премиер Томиичи Мураяма, който през 1995 г. се извини за действията на своята страна през войната. Частно ще присъства и бившият британски премиер Тони Блеър.

"Всяка страна решава сама кого да изпрати. Всички, които идват, са ни гости, и ние им казваме "Добре дошли", каза днес заместник-външният министър Цзян Мин на пресконференция в Пекин, предавана на живо по държавната телевизия. Така той отговори на въпроса смята ли Китай за обида отсъствието на лидерите на САЩ, Великобритания, Япония и на другите западни страни.

Във военния парад на площад Тянанмън ще участват близо 12 хил. души, повече от 500 единици сухопътна техника и над 200 самолети. Според генерал-майор Цюй Жуй от организационния комитет, 84 на сто от техниката ще бъдат показани за първи път. Наред с подразделения от страната домакин, Казахстан, Беларус, Монголия, Куба и други държави, се очаква в края на проявата пред зрителите да дефилира и руска рота от почетния караул.

Споделяне

Още от Свят