Без жертви на самолетни катастрофи в Европа през 2013 г.

Без жертви на самолетни катастрофи в Европа през 2013 г.

Европа е рекордьор по въздушна безопасност без нито една смъртоносна самолетна катастрофа през 2013 година, съобщи в четвъртък Европейската агенция за авиационна
безопасност (ЕААБ), цитирана от Франс прес и БТА.

В същото време агенцията изразява своето безпокойство, че сигурността на полетите може да се влоши в някои страни, които имат икономически трудности.

В периода 2001 година и 2010 година агенцията регистрира средно по 25 катастрофи на година, от които 3 са със смъртни случаи. През 2012 година е имало 34 катастрофи, от които една с жертви. През изминалата 2013 г. не е имало нито една смъртоносна катастрофа, но точната бройка на инцидентите ще бъде съобщена на по-късна дата.

Безпокойство обаче поражда обстановката в закъсали европейски страни, като например Гърция. Неотдавна директорът на европейската агенция Патрик Ки е успял да убеди Атина да не уволнява 200 души, които трябвало да извършват техническа проверка на самолетите.

Други закъсали страни, като например Словения, обаче могат да имат проблеми с парите, необходими за извършването на инспекции на авиокомпаниите. За да бъдат предотвратени подобни рискове, Патрик Ки предлага създаването на европейски механизъм за солидарност в областта на авиационната сигурност. Той ще позволи на една европейска страна да прати инспектори в друга европейска страна, без да търпи финансови загуби заради тази услуга.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?