Без "Златната роза" тази година, но богат набор от филми на "Любовта е лудост"

Без "Златната роза" тази година, но богат набор от филми на "Любовта е лудост"

Тази година фестивалът "Златна роза" няма да се проведе, тъй като няма достатъчно нови български филми, съобщи във Варна във вторник проф. Александър Грозев.

Той представи подробности около предстоящото 21-во издание на фестивала "Любовта е лудост", което ще се проведе от 30 август до 5 септември в крайморския град.

В рамките на кинофеста зрителите ще имат възможност да видят над 75 филма. В конкурсната програма са включени 12 творби - "Пиано във Фабриката" (Китай) на режисьора Джан Мън, "От прозореца на моята стая" (Испания) на Паула Ортиз, "Светлите дни предстоят" (Франция) на Марион Верну, "Да преследваш дъгата" (Румъния) на Дан Чису, "Любов с акцент" (Русия) на Резо Гигинеишвили, "Гримасите на войната" (Ливан) на Жое Бу Ейд, "Странници вкъщи" (Турция, Гърция) на Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, "Монахинята" (Франция) на Гийом Никлу, "Нашите жени" (Унгария) на Петер Шайки, "Любов" (Полша) на Славомир Фабицки, "Танго либре" (Белгия, Франция, Люксембург) на Фредерик Фонтейн, "Пътят на Халима" (Хърватия, Словения, Германия, Сърбия) на Арсен Антон Остоич.

Старт на фестивала ще даде френският филм "Капитал" на Коста Гаврас, а на закриването ще бъде представена продукцията "Влюбените" (Великобритания, Франция) на Кристоф Оноре.

По традиция в рамките на феста ще бъдат представени няколко панорами, допълни Грозев. Зрителите ще имат шанс да се запознаят с достиженията на китайско, палестинското и белгийското кино.

Друга панорама ще представи имена на световното кино - Леонид Гайдай, Роб Ниллсън и Рихард Бланк.

В друг модул ще бъдат излъчени няколко български филма в памет на големите имена, които вече не са между живите - Георги Калоянчев, Тодор Колев, Иванка Гръбчева, Петър Попйорданов.

Със специална панорама ще бъде отбеляза 85-годишнина на режисьора Никола Корабов, който през тази година ще получи и наградата на фестивала за цялостно творчество.

Журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма, ще бъде петчленно с председател Роб Ниллсън от САЩ. Българското присъствие в комисията ще бъде Петър Попзлатев.

В рамките на "Любовта е лудост" ще бъде направена премиерата на най-новия български филм "Отрова за мишки" на Коста Буров, каза още проф. Грозев.

По думите му филмът тематично не отговаря на профила на кинофорума и поради тази причина е извън състезателната програма.

Грозев допълни, че във Варна ще бъде направена и световната премиера на последния филм на Роб Ниллсън "Колапс".

Зрителите ще имат възможност да видят и документален израелски филм за атентата на бургаското летище "Сарафово".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество