Без знанието на ръководство на ГЕРБ нищо не може да се направи

Опозиционните БСП и ДПС поотделно заявиха във вторник, че публикуването на лобистката поправка в Държавен вестник, либерализираща режима на скрита реклама на наркотици, не може да стане без санкцията на "най-високо ниво в ГЕРБ“. Зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров коментира след заседание на партийното ръководство, че "за такъв акт е нужно съдействието на представители на най-висшите нива в държавата“ и че уличените в нарушението депутати от ГЕРБ не са могли да го направят без знанието на началниците си. "За публикациите в Държавен вестник отговаря председателят на Народното събрание“, посочи Бисеров. По думите му подобен акт на нарушаване на закона от народни представители не е "имало през последните 20 години“.

Другият зам.-шеф на партията Лютви Местан пък смята, че нарочените за смяна от ръководните постове в комисиите – Светлин Танчев (председател на комисията по европейски въпроси) и Пламен Цеков (зам.-шеф на здравната комисия), трябва да понесат отговорността си, когато прокуратурата изясни докрай "криминалното“ обнародване на лобистката поправка. "В никакъв случай сега да няма понижаване, когато прокуратурата излезе със становище, тогава да се вземат мерки за наказание“, каза Местан.

От БСП обаче са по-крайни и настояват двамата депутати да свалят имунитета си. Освен това и да бъдат махнати от шефските постове в комисиите. "Имаме директно нарушаване на закона от хора, които имат имунитет. На всичкото отгоре това се прави користно. Разваля се демокрацията“, коментира във вторник секретарят на ИБ и депутат от БСП Антон Кутев. По думите му цялото досегашно управление на ГЕРБ е "белязано с лобизъм“ и от вкарването на лобистки и корпоративни поправки управляващите си "докарвали по 20 млн. лв. седмично“.

"Обемът, с който работи "ГЕРБ" ООД е от 20 млн. лв. на седмица и с тези пари се ощетява общественият интерес“, заяви още Кутев. Изчисленията на левицата се основавали именно на "наркотичната“ поправка, която се предполага, че е прокарана в ДВ да облагодетелства родна марка водка.

"Когато правителството определя в кои категории земя могат да се правят ветрогенератори благодарение на карта, в която напълно безспорно ще влязат земите на Цветелина Бориславова и няма да влязат други земи, става дума за икономически интерес, който монополизира тази дейност за доста време напред“, заяви още Кутев по повод поправките в Закона за използването на земеделски земи.

Кутев съобщи още, че БСП ще сезира парламентарната комисия по етика и конфликт на интереси и ще настоява тя да се заеме както с Танчев и Цеков, така и с още 3-4 "лобисти“ на ГЕРБ в парламента.

По думите му това са Лъчезар Иванов, който миналата седмица се раздели с поста на зам.-шеф на НС и на председател на здравната комисия заради опит за натиск върху журналистка по повод нейно разследване, както и съпресдедателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Списъкът се допълвал и с председателя на земеделската комисия Десислава Танева, която пък имала отношение към "корпоративни“ законови поправки в аграрни закони.

По-рано във вторник Пламен Цеков заяви, че ще реши дали да си подаде оставката от поста зам.-председател на парламентарната здравна комисия, но след като се запознае с мотивите на временната анкетна комисия по случая с публикуването в ДВ.

Цеков заяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че няма нищо общо с лобисткия текст.

На днешното си последно заседание анкетната комисия, която разследва случая с лобистката поправка, реши още служителите на парламента, които са замесени в скандала, да не бъдат санкционирани по никакъв начин, но да предложи на Светлин Танчев и Пламен Цеков да освободят ръководните постове, които заемат.

Споделяне

Още по темата

Още от България