Без знаци за камери на пътя

Регистрацията на колите се прекратява, ако ги карат шофьори без книжка

Без знаци за камери на пътя

Предупредителният знак за камери на пътя се премахва. Това реши парламентът, който одобри окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Когато шофьорите знаят, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което е основна причина за смъртните случаи на пътя, аргументираха се от ГЕРБ, които са вносители на предложението. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Въвеждат се и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на колата за срок от 6 месеца до 1 година.

Спор предизвика кой трябва да поеме отговорността в този случай - шофьорът или собственикът на автомобила.

Собствеността означава отговорност, смята председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

"Когато аз съм собственик на превозно средство, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван...Има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", аргументира се Кирилов.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не върху собственика на колата.

"Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач, кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил", отговори му Кирилов.

"Промените в закона трябва да имат превантивна мярка. Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", сложи точка в спора председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споделяне

Още от България