Безброй нюанси кафяво: Кметицата на Розово защити етническата чистка

МВР се възмути, но реши да проверява бежанците, а не заплахите спрямо тях и нарушените им права

Жителите на "едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък" се обединиха срещу бежанците. Сн.: БГНЕС

Няколко дни, след като 17 сирийски бежанци, от които 6 деца, бяха организирано изгонени със заплахи от жителите на казанлъшкото село Розово, българските власти остават безучастни към случилото се, възмущавайки се на думи от мотивацията на местния кмет.

 

Нито прокуратурата, нито МВР възнамеряват да проверяват инцидента от гледна точка на обстоятелството, че хората бяха прокудени със закани, че ако не си тръгнат, може да последва физическа саморазправа.

 

В същото време вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че човешките и гражданските права на 17-те изгонени са били нарушени и че те "отговарят на абсолютно всички изисквания".

 

МВР обаче ще проверява не друго, а дали въпросните бежанци са спазили всички необходими процедури, за да получат такъв статут. Това съобщи в сряда главният секретар на министерството Светлозар Лазаров, цитиран от ведомствения сайт. Прокуратурите в Казанлък и Стара Загора пък информираха, че няма образувани преписки по случая.

 

"Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села"

 

Междувременно кметът на добилото доста спорна популярност село Розово Теодора Георгиева (ГЕРБ) увери в докладна записка до местната полиция за чистата етническа принадлежност на жителите.

 

"Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък. На 24 април 2014 г. на територията на селото бяха настанени 17 сирийски граждани. Това доведе до спонтанна реакция от страна на населението, което събирайки се пред имота, в който са настанени бежанците, изразиха своя протест и негодувание от факта за новозаселилите се. За кратко време бяха събрани множество подписи от жителите на селото против настаняването на бежанците на територията на нашето село", заявява Георгиева (правописът е автентичен – бел.ред.).

 

Накрая тя изразява "силно притеснение от факта, че напрежението ще ескалира и последствията ще бъдат крайно непредвидими, както за сирийските бежанци, така и за местното население", без обаче да уточнява в какво биха могли да се изразяват неприятностите за съселяните ѝ.

 

Докладната на кметицата бе разкритикувана от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който лаконично отбеляза, че "едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове". "Това е нехуманно в съвременните условия", добавя той, цитиран от МВР.

 

В същото време МВР ще започне щателна проверка на изгонените от Розово сирийци в няколко насоки – "спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица; дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресна регистрация, която те са пожелали".

 

Министър Йовчев: Тези хора отговарят на абсолютно всички изисквания

 

"Въобще не може да говорим за принудително заселване. По закон тези хора можеха да се заселят там. Отговарят на абсолютно всички изисквания", обори вътрешният министър Цветлин Йовчев твърденията, че 17-имата сирийци са се заселили в казанлъшкото село с решение на Държавната агенция по бежанците.

 

Уверението му, че въпросните бежанци отговарят на абсолютно всички изисквания, си противоречи с разпореждането на Лазаров за детайлна проверка на процедурата по даването на статут.

 

"Това е изключително притеснително – представител на местната власт да говори за етническа чистота. Това е нещо, което не мога да го приема под каквато и да е форма. Не знам до каква степен действията на кметицата не са довели до тези протести. Аз съм дълбоко убеден, че българският народ не е такъв", допълни силовият министър по време на свое посещение в Бургас.

 

Правата на 17-те сирийци са били нарушени

 

Според Йовчев "реакцията спрямо бежанците, които се настаниха там (Розово – бел.ред.), в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански".

 

Той не коментира изявлението на професионалния ръководител на собственото му ведомство, който е разпоредил проверка не за действията на местното население срещу бежанците, а за това дали сирийците са спазили административните процедури, за да се настанят там, при това под наем.

 

"Те (бежанците – бел.ред.) могат да се движат свободно, да започнат работа. Имат право на социално подпомагане. От тази гледна точка всички действия, които бяха предприети, за да не им бъде позволено те да се заселят на това място, нарушават техните права", обобщи силовият вицепремиер.

 

Защо ГЕРБ не са се разграничили от кмета на Розово

 

Цветлин Йовчев също заклейми позицията на кмета на Розово, определяйки я като "изключително неадекватна". Той е "изключително изненадан от докладната записка, с която кметицата г-жа Георгиева е сезирала Областната дирекция на вътрешните работи".

 

Вътрешният министър разкритикува партия ГЕРБ, която е издигнала Георгиева за кмет. "Трябваше да има декларация от ГЕРБ, но в тази декларация трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота", заяви той.

 

Той не пропусна да засегне и темата с доклада на "Хюмън райтс уоч", отправяйки критика към правозащитните организации, че не са се намесили в случая с антиимигрантския протест в Розово: "Бих се обърнал към правозащитните организации в България, към неправителствените организации, които развиват дейност в тази насока – да обърнат внимание именно на този случай, а не да търсят проблеми там, където ги няма".

 

Сирийците благополучно се настаниха в близкия до Розово град Крън

 

В същото време БНТ съобщи, че изгонените от Розово сирийски семейства благополучно са наели къща в близкия град Крън, собственост на местен бизнесмен. Те плащат наем от 1300 лв. на месец и се надяват да не се местят отново заради евентуално недоволство на местните.

 

Четирите семейства са пристигнали пеш от Сирия до България. След като са влезли в страната, са живеели в центъра за настаняване в Харманли. След половин година получават статут на бежанци, но сега трябва да получат официални документи. Те ще им бъдат издадени от Община Казанлък до месец.


Един от младежите в трите семейства - Али, който знае английски, разказва, че не могат да си обяснят враждебното отношение на хората от Розово: "Аз не разбирам защо го направиха. Сега вече сме в нов дом, но името на града не го знам. Тук хората са прекрасни, не са лоши, не ни е трудно, лесно ни е. Нямаме проблеми с тях."


"Ще ги взема у дома, ама нямам условия. Те са хора като нас, бе. Нямаме право така да ги обиждаме. Тези хора, те от хубаво ли бягат", коментира пред БНТ Шукри Дервишев от Крън.


Бежанците са готови да пуснат децата си на училище и детска градина, но все още нямат редовни документи. Те не знаят, че трябва да се регистрират в кметството на града по настоящ адрес, за да не нарушат закона. Засега хората в Крън са спокойни и не се притесняват от новодошлите. Един от тях, около 70-годишен, е със сърдечна криза.

 

"Полицаите, охраняващи границата с телата си, са подложени на обиди"

 

Очаквано Лазаров не е пропуснал да коментира и констатациите на международната правозащитна организация "Хюмънс райтс уоч", която преди ден оповести доклад, според който, че българските полицаи редовно отблъскват имигранти на границата ни с Турция чрез бой, заплахи и унижения.

 

По думите на главния секретар на МВР, "често полицейските служители, охраняващи границата с телата си, са подложени на обиди".

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев многократно отхвърли твърденията на "Хюмънс райтс уоч" като "откровени лъжи и клевети", а към мнението му в сряда се присъединиха най-големият полицейски синдикат и Българският червен кръст.

 

Светлозар Лазаров все пак демонстрира готовност "да разпореди проверка по всички сигнали, свързани с жалби за полицейско насилие на влизащите в страната бежанци". По думите му от началото на годината са задържани 629 лица, от които 525 на зелена граница, а останалите на контролно-пропускателни пунктове. 2367 души пък изобщо не са били допуснати на българска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от България