Според Георги Кадиев:

Бездействие на Столичната община ощетило София с 600 хил. лв.

Офшорка плаща по 20 евро/кв.м пред кино “Изток” на кметството, а го преотдава двойно по-скъпо

Бездействие на Столичната община ощетило София с 600 хил. лв.

Бюджетът на София е ощетен с около 600 хил. лв. заради бездействието на общинската администрация. Причината е заграбване на публична общинска собственост пред бившото кино “Изток” в София от наемател. Това съобщи в поредния си сигнал депутатът от БСП и бивш общински съветник Георги Кадиев.

Според документите, представени от Кадиев, наемателят “Орлица Трейд” ползва тройно по-голяма площ от разрешената по договор. Освен това фирмата е имала право да продава само вестници, списани и дребни хранителни продукти, а не пица на парче, дюнери и гащи. Поставени са и незаконни рекламни елементи, твърди Кадиев в питане до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Няма нищо вярно в сигнала, случаят беше проверяван през миналата година и Столичният общински съвет (СОС) установи, че няма нарушения, заяви Красимир Малинчев, управител на “Орлица трейд” пред Mediapool.

Историята

Договорът за наем между столичния район “Изгрев” и “Орлица Трейд” за наем на терени на площад “Радой Ралин” пред бившото кино “Изток” е сключен на 27 март 2004 г.

С подобни заповеди и други различни фирми получават петна на пазара. На 19 ноември 2004 г. се сключва анекс към договора на фирма “Орлица Трейд”, с който на фирмата се предоставя контрол над целия пазар пред киното за срок от 3 години - до 30 юни 2007 г. Става въпрос са общо 29 петна за търговия с обща площ от 117 кв. м срещу месечен наем от 4507 лв. за всички петна.

Тогавашният кмет на София Бойко Борисов в свое становище от 15 декември 2006 г. заявява, че няма пречка договорът да бъде удължен за срок от още 7 години. На 18 декември 2006 г. СОС дава съгласие за удължаване срока на договора за наем, без да коригира размера на плащания наем.

Терените, включени в договора съгласно решението на СОС от 2006 г., са 21 за две групи терени, докато в анекса от 19 ноември 2004 г. са посочени 3 групи за 29 петна с общата площ от 117 кв.м.

В решението е посочено че, след 2007 г. наемът, плащан от “Орлица Трейд”, следва да бъде 3248 лв на месец за терени с обща площ 85 кв.м.

Оценката, направена от тогавашното ръководство на район “Изгрев”, сочи обаче, че площта на павилионите е 210 кв.м. Становището на тогавашния кмет на района и настоящ зам.-председател на СОС Панайот Бончев е изпратено в Столична община през 2008 г. Бончев пише, че петната, отдадени под наем, са с размери три на шест квадратни метра, но на практика поставените павилиони са по-големи.

През май 2009 г. главният архитект на София Петър Диков посочва, че са поставени преместваеми обекти извън одобрената схема. През януари 2011 арх. Влади Калинов, директор на дирекция “Контрол по строителството” в Столична община, също установява редица нарушения при квадратурата, броя, промяна на функциите на павилионите на площад “Радой Ралин”.

Посочено е, че “Орлица Трейд” преотдава незаконно павилионите на други фирми, поставени са незаконни реклами, за които не се плаща наем. Павилионите се ползват за неразрешени по договор дейности. Договорът е бил за павилиони за вестници и списания, на дребни хранителни и нехранителни стоки и цветя. В същото време се продават без разрешение дрехи, цигари, пици на парче, сладолед, дюнери, без да има течаща топла и студена вода, което е в нарушение на хигиенните изисквания.

По план – площад без гащи и дюнери

Интересна подробност е, че по градоустройствен план е предвидено мястото да се благоустрои като се подмени настилката и се направи озеленяване на площад “Радой Ралин” още от 2007 г.

Това е причината няколко институции включително Дирекция “Архитектура и градоустройство”, дирекция “Контрол по строителството”, тогавашният кмет на район “Изгрев” да искат прекратяване на договора с “Орлица трейд” и премахването на павилионите с гащи и дюнери.

Такива действия обаче не са предприети от страна на Столичната община вече 6 години, а дори напротив прикриват се многократно констатираните нарушения, както по времето, когато кмет на София е бил Бойко Борисов, така и през мандатите на Йорданка Фандъкова, посочва Кадиев.

Той се надява този път някой да понесе отговорността за бездействието, от което общината е ощетена през тези години с 600 000 лв. само от завишения размер на павилионите, без да се включват щетите от останалите нарушения.

Офшорка се крие зад “Орлица Трейд”

Компанията “Орлица Трейд” е създадена малко преди да вземе под наем обектите пред кино “Изток” през 2004 г. с капитал от 5000 лв. Първоначално нейни собственици са Красимир Малинчев (40%), Иван Мачев (30%) и Димитър Василев (30%).

Година по-късно през 2005 г. “Орлица Трейд” става собственост на регистрираната в Кипър “Волт лимитид”, показва справка в Търговския регистър. Според управителя на компанията Красимир Малинчев това е направено, за да се възползват от данъчните преференции.

“Орлица Трейд” действително преотдава на трети лица дадените ѝ петна от Столична община на многократно по-висок наем, от този който плаща на общината. “Орлица трейд” плаща по 36 лв./кв.м за 8 петна и по 39.60 лв./кв.м за останалите петна. В същото време ги преотдава на цени между 40 и 50 евро/кв.м, твърдят компании за недвижими имоти.

Красимир Малинчев отказа да съобщи на какви цени преотдават петната, като се позова на търговска тайна. Според него обаче ново удължаване на договора за мястото няма да има и на 30 юни 2014 г. те ще освободят площад “Радой Ралин”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес