Бездомна румънка роди на улицата зад базиликата "Свети Петър", Ватикана й предложи подслон

Тридесет и шест годишна бездомна румънка роди момиченце на улицата точно зад базиликата "Свети Петър" и Ватикана ѝ предложи подслон, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Светия престол Федерико Ломбарди.

Към 2,30 ч. тази нощ, когато температурите в Рим били под нулата, полицейски патрул забелязал млада жена, която молела за помощ. Полицията повикала линейка, но тя се забавила и бебето се родило на улицата с помощта на полицайка от патрула. След това майката и бебето били откарани в най-близкото родилно отделение. Те са в добро състояние и днес бяха посетени от монсеньор Конрад Крайевски, който отговаря във Ватикана за благотворителните инициативи на Франциск.

По настояване на папата, Крайевски предложил на румънката и бебето да живеят за една година в приют, ръководен от ордена на майка Тереза "Мисионерки на милосърдието". Засега не се знае дали жената ще приеме, тъй като в миналото от Ватикана са ѝ предлагали подслон, но тя е отказвала.

Много бездомници живеят в района на Ватикана. След избирането на папа Франциск за глава на Римокатолическата църква инициативите в тяхна подкрепа се умножиха от страна на Ватикана. За бездомниците бяха пригодени помещения с душове близо до колонадата на Бернини при базиликата "Свети Петър", бяха им раздадени стотици чадъри и спални чували. Неотдавна Ватикана организира тур на Сикстинската капела за 150 бездомници, както и посещение на цирк за 2000 бездомници, бежанци и условно освободени затворници.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?